Vi har fået høns – i naboens have

af Maria

Høns på færgen – på vej hjem i naboens have

Vi har fået høns igen – hurra!

Jeg har virkelig savnet at have høns. For mig er det et af de mest meningsfulde husdyr, man kan holde. De spiser alt det, vi mennesker ikke kan omsætte: orme, larver, insekter, ukrudt og madrester, og til gengæld leverer de både æg med orange blommer og gødning til køkkenhaven så fuld af vitalitet, at man tror det er løgn.

De er billige at fodre på, for de finder en masse af deres mad selv (hvis de får lov), og det tager ingen tid at passe dem. Man skal samle æg ind, tjekke vand, give dem lidt æglægningsfoder, og engang imellem skal der så skrabes gødning væk under deres sovepinde – men jo mere frit de lever, jo mindre sviner de. Det er logik.

Derfor er det også noget pjat, når nogle påstår at hønsehold tiltrækker rotter. Det gør det ikke. Rotterne er lige i nærheden af os mennesker i forvejen, om vi kan lide det eller ej, og hvis høns (og alle andre dyr) lever naturligt og har plads nok, så regulerer naturen sig selv. Ligesom med mennesker så har dyr heller ikke lyst til at bo i deres egen gødning og, ligesom os, så vil de helst kunne opretholde deres naturlige hygiejnestandard. En sund høne lugter ikke (det gør en glad gris i øvrigt heller ikke) og den tiltrækker ikke rotter. Det er os mennesker, der tiltrækker skadedyrene, når vi klumper mennesker, dyr, gødning og affald sammen på alt for lidt plads, og når vi ikke holder tilstrækkeligt rent.

Så næste gang du hører påstanden, at høns tiltrækker rotter, så kan du hilse fra mig og sige, at det ikke passer. Det er mennesker, der tiltrækker rotterne. Læg mærke til, at rotter altid har levet i nærheden af mennesker; i byer og på skibe og så videre. De lever ikke ude i naturen sammen med vilde dyr …

😉

Nå, men vi har altså fået høns. Og vi har dem tilmed i naboens have.

Jep. Den er god nok. Her i vores nye hus i Ærøskøbing ejer vi ikke så meget som en kvadratmeter græsplæne, og vi har således absolut ikke plads til at holde høns, for høns skal have god plads – jævnfør ovenstående.

Men hvad gør man så, når man ønsker sig høns, køkkenhave og mere plads? Man spørger én, der har noget til overs, om han vil dele. Og hvis man er heldig, så får man et ja. Så heldige var vi.

Lige bag vores hus ligger nemlig den fineste, gamle have, og tænk sig – her har vi fået lov at have både høns og køkkenhave! Tænk at nogen er så gavmild og vil dele med os – det er jo ikke en selvfølge.

Jeg har så ofte oplevet det, og det har du med stor sandsynligvis også: Nedfaldsæbler, som ligger og rådner på naboernes græsplæner, selvom du hellere end gerne ville samle dem op. Biler, der holder stille i garagen, mens andre må cykle i regnvejr. Og jord, man ikke vil lade andre dyrke, selvom man ikke selv skal bruge den.

Mennesker sådan generelt har nemlig en naturligt iboende territoriebeskyttelsestrang, og jeg skal altså ikke prøve at gøre mig selv bedre end jeg er. Sådan er vi indrettet. Vi holder på det, der er vores, og vi forærer meget sjældent noget væk – og da slet ikke til fremmede.

Men vi var heldige. Vi måtte gerne låne den dejlige, gamle have til vores selvforsynerprojekter, og det er jeg simpelthen så taknemmelig over.

Således har vi nu høns i naboens have. Det er da fantastisk.

6 kommentarer

Jane 21. september 2018 - 10:23

Hvor lyder det bare dejligt. Min store drøm er at kunne forvandle grønt køkkenskrald til friske æg, men jeg har måtte indse, at jeg må vælge mellem høns og at beholde min kæreste. Og så vælger jeg min kæreste. Dog 🙂 God fredag til dig og dine.

Svar
Maria 21. september 2018 - 11:00

Haha, det er nok alligevel et godt valg, trods alt. 😉

Også god fredag til jer. <3

Svar
Anne 21. september 2018 - 11:21

Høns er virkelig en gave Jeg er så glad for at vi har fået vores, og også at vi valgte at få et hold kyllinger.
Vi har også fået løbeænder, de kræver lidt mere end høns, da de plasker i deres vand og jo ikke sover på pind, så der skal rengøres lidt mere. Men de er simpelthen fantastiske. Og så er de virkelig hyggelige og underholdende. Og de skulle efter sigende lægge lige så mange æg som en flittig høne, når de kommer i gang

Svar
Maria 12. oktober 2018 - 10:45

Det lyder skønt med løbeænder. Det gad jeg også godt, ligesom jeg gerne ville have kaniner til slagt. Men man må gøre det, man kan, der hvor man er sat. 😉

Svar
Pia 21. september 2018 - 17:45

Det lyder da som en super god ordning (og en meget venlig nabo). Jeg drømmer også om en lille hønsegård, for du har ret i at det er et meget nyttigt dyr at holde, men vi bor i byen, så der må vente til drømmen om et landsted bliver opfyld ;0)

Svar
Maria 12. oktober 2018 - 10:45

Ja, det er ikke altid at det passer med drømme og omstændigheder, men måske en dag … 🙂

Svar

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere