Uskadelig gift …

af Maria
Uskadelig gift …

Uskadelig gift …?

Dengang jeg boede på landet, så jeg jævnligt dette syn, når jeg gik oppe i min økologisk dyrkede køkkenhave og luede ukrudt – en traktor fyldt med sprøjtegift som den spredte gavmildt ud over markerne. Og selvfølgelig også min have, for sådan noget forstøvet væske flyver jo med vinden. Jeg blev harm og følte mig magtesløs, men jeg fortsatte ufortrødent min lugning. Hvilken kontrast, hvilken ironi. Haha. Og nej, det var ikke en skid sjovt, vel.

For det kan virkelig ikke være sundt at bo et sted, hvor man jævnligt overhældes med litervis af ukrudtsmidler (og gyllestank fyldt med tungmetaller og mindelser om død og lidelse – men det er en helt anden diskussion).

Nu er der så faldet dom i endnu en sag fra USA (den første dom faldt i 2018), hvor en mand har fået medhold i, at hans brug af Roundup i hans private have er skyld i hans kræftsygdom. Helt præcist non-Hodgin lymfonkræft. Den præcis samme type kræft, som min egen far fik konstateret for lidt over et år siden.

Om min far har fået kræft af Roundup ved jeg jo ikke. Men han har sørme brugt det i stor stil (fy, far!) hjemme i villahaven. I årevis. Det gjorde man jo dengang i 70’erne, 80’erne, 90’erne. Og i 00’erne. Medmindre man var en øko-hippie, og det var og er min far ikke. Han gik på arbejde, betalte sin skat og holdt ukrudtet væk fra indkørslen og havegangene med et sprøjtemiddel, der stod frit tilgængeligt på hylderne i byggemarkedet, og som virkede som et godt og fornuftigt valg. Blåstemplet af systemet og de mange landmænd, som også gladeligt hældte det giftige stads ud over markerne. Det gør de stadig.

Vidste I, at sælgerne nogle gange drak Roundup af snapseglas, når de var på charmeoffensiv hos bønderne? For at bevise hvor helt og aldeles uskadeligt det var? Og nej, de faldt jo ikke døde om på stedet, men mon ikke det er tvivlsomt om de fik et langt og sundt liv?

Jeg ved ikke, om Roundup er skyld i nogen menneskers kræftsygdom eller ej. Men jeg ved, at man sagtens kan dyrke menneskemad uden brug af gift, så hvorfor gør vi ikke bare det? Hvorfor tager vi chancen, når vi bare kan lade være?

Hva’?

PS: Jeg skulle i øvrigt også spørge fra mine børn og kommende børnebørn ude i fremtiden. De vil gerne ha’ et ordentligt svar – og de er ligeglade med, at nogen her i 2019 gerne vil tjene en masse penge på at dyrke hurtig og dårlig mad ved hjælp sprøjtegift.

Det var bare det.

Dejlig torsdag til jer. ♥

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere