Sukker er sukker – eller er det?

af Maria

Jeg har lyst til at fabulere lidt over emnet sukker i dag. Primært fordi jeg jo udgiver mange såkaldt “sunde” opskrifter her på bloggen – opskrifter, der ikke indeholder kemiske underligheder og raffineret hvidt sukker. Og så fordi jeg får en del spørgsmål om emnet: hvilke sødemidler jeg foretrækker, om det ene er bedre end det andet og i så fald hvorfor. Derfor kommer her et indlæg om min tilgang til sukker.

Sukker er sukker – eller er det?

Jeg er ikke bange for sukker, og jeg spiser så sandelig min andel! Jeg er vild med både bland selv slik, kager, chokolade – you name it. Her på bloggen er der også masser af opskrifter på kage, dessert og andre søde sager, som indeholder sukker, for jeg er ingen kostfornægter og jeg tror ikke på forbud. Men som jeg også skrev lidt om i dette indlæg, så har jeg en ret så stor sød tand, som jeg skal tøjle med rå viljestyrke, hvis jeg ikke bare skal hælde kæmpe mængder sukker i hovedet på daglig basis.

For det har jeg altså ikke lyst til. Jeg har meget mere lyst til at fylde min krop med sunde søde sager. Og sådan noget findes altså, hvis du spørger mig.

Nogle mennesker mener, at sukker er sukker. Og det kan de jo have ret i. Det er nemlig sådan, at sukker i sin kemiske form er fruktose – uanset om det stammer fra et æble eller en skumfidus. Kroppen opfatter og behandler alle former for fruktose på nøjagtig samme måde.

Kunne man så ikke lige så godt bare spise helt almindeligt hvidt sukker? Det er jo både billigt og lettilgængeligt. Hvis kroppen alligevel modtager fruktose på den samme måde, så gør det vel ikke den store forskel om man bruger den ene eller den anden form for sukker eller sødemiddel?

Jeg er helt overbevist om, at det faktisk gør en kæmpe forskel. At indtage sukker i dets naturlige form via planter betyder, at man ikke kan indtage så store mængder på en gang, og man indtager derfor oftest meget mindre i den sidste ende. Samtidig får du også en masse gavnlige stoffer via den plante, du indtager dit sukker sammen med. Hvis du fx spiser et æble eller en dadel, så får du også antioxidanter, vitaminer, mineraler og gode fibre. Det kan man ikke ligefrem sige, at du gør, hvis du snupper en skefuld hvidt, raffineret sukker …

Alternative sødemidler

Men hvad så med de andre alternativer til sukker? Jeg bruger ofte forskellige former for sødemidler i mine opskrifter. Det er jo ikke altid, at den søde tand bliver tilfredsstillet af et æble eller en dadel, og lidt luksus skal der altså være plads til.

Jeg bruger oftest kokossirup, kokossukker, ahornsirup og honning. Disse former for sødemidler er mindst lige så koncentrerede som hvidt, raffineret sukker – ja faktisk endnu mere. Derfor skal de naturligvis bruges med omtanke. Man kan ikke bare bage en kage med honning i stedet for sukker og så kalde den “sukkerfri”. Det er simpelthen ikke sandt.

Se alle mine opskrifter på sunde søde sager her

Men visse former for naturlige sødemidler – herunder især kokossirup, kokossukker og ahornsirup – har et lavere GI (glykæmisk index – du kan læse mere om emnet her) og påvirker derfor ikke blodsukkeret i samme grad, som raffineret, hvidt sukker. Og derfor er de – efter min mening – et bedre valg end almindeligt, hvidt raffineret sukker.

Alt med måde

Så hvis du spørger mig, er sukker altså ikke bare sukker, selvom det alt sammen bliver til fruktose i kroppen. Men derfor skal søde sager selvfølgelig alligevel indtages i mindre mængder og i balance med ens øvrige energiindtag – her er der desværre intet nyt under solen.

Jeg har den holdning (til det meste her i livet) at alt med måde er ganske fornuftigt. Og det gælder så også i mit forhold til sukker, sund mad og lækkerier. Jeg forsøger at lade de sunde valg dominere i dagligdagen, og derfor laver jeg mange opskrifter på søde sager uden sukker fyldt med energigivende råvarer som fx dadler, nødder og frugt. De mere traditionelle opskrifter med sukker, smør og hvidt hvedemel gemmer jeg som regel til højtider og andre særlige lejligheder, men de findes altså også her på bloggen – fordi de hører livet til, og fordi livet skal leves, fejres og nydes!

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere