Spis i sæson – Rabarbermuffins med overskudsfrugt og hvid chokolade

af Maria
Spis i sæson – Rabarbermuffins med overskudsfrugt og hvid chokolade

Spis i sæson – Rabarbermuffins

En stor del af det med at leve bæredygtigt er for mig at spise bæredygtigt, for mad er faktisk en af de største syndere i forhold til CO2-udledning.

Det bedste, man kan gøre, er at vælge lokale afgrøder, når de er i sæson. Det betyder altså, at man spiser danske jordbær i juli i stedet for sydamerikanske ananas i december – sådan groft sagt.

Men hvornår er de forskellige afgrøder så i sæson? Ja, det er man lige nødt til at sætte sig lidt ind i. Hvis man ikke selv er køkkenhavedyrker, eller har brugt tid på at læse om de danske sæsoner, så ved man ikke automatisk, hvornår afgrøderne er i sæson. Hvor skulle man vide det fra? Afgrødernes sæson er ikke ligefrem med på nogen kanonliste i folkeskolen.

Vi er jo vant til, at vi kan få alting hele året rundt, men sådan har det bestemt ikke altid været. For ikke så længe siden, vidste man alt om årstidernes skiften og de forskellige afgrøders sæson. Man spiste det, som var i sæson, og overflod forsøgte man at gemme til vinteren ved at henkoge, lave saft, marmelade og kompot. Man kunne ikke drømme om at spise friske jordbær i december (for man havde ikke nogen!), og banan og avokado var noget meget sjældent, eksotisk og for mange helt ukendt.

Jeg forestiller mig bestemt ikke, at vi pludselig stopper med at importere frugt og grønt, for variation i kosten er en god ting, og jeg vil da heller ikke undvære alle de gode lækkerier, som de varmere himmelstrøg byder på. Men jeg tror på, at vi skal blive bedre til at udnytte de ressourcer, vi har lige her i nærheden. Ofte bliver lokal frugt og grønt slet ikke spist, og det er bundærgerligt. Hvor ofte ser man ikke en græsplæne fyldt med nedfaldsæbler – mens plænens indehaver slæber frugt hjem fra supermarkedet? Det lyder tosset, og det ER tosset – men det er også et faktum. Det sker faktisk.

Det må vi se at gøre noget ved.

Jeg har derfor tænkt mig at starte en lille opskriftsserie her på bloggen under navnet “Spis i sæson”. Her vil jeg dele opskrifter med aktuelle afgrøder hver måned – året rundt. For der er nemlig altid noget, der er i sæson – også i Danmark.

Spis i sæson – Rabarber

Vi starter med rabarber, for de boomer lige nu og de næste 2 måneder frem. Rabarber er i øvrigt nemme at dyrke i haven, og de kommer igen af sig selv år efter år. De kan blive både kæmpestore og oldgamle, og de trives fint i mange forskellige typer jord samt i både sol og halvskygge. De er med andre ord totalt ukomplicerede og ret nybegyndervenlige. Så hvis du har adgang til en lille smule jord, så kan jeg varmt anbefale dig at købe en rabarberplante – de vokser også gerne i en krukke på altanen.

Hvis du ikke selv dyrker rabarber, så er de også nemme og billige at købe i supermarkederne lige nu. Det er nemlig en anden god ting ved at spise mad i sæson: det er billigt. Når afgrøderne er i sæson, så er der overflod, og når der er overflod, så falder priserne. Det glemmer mange måske at tænke over, når de køber plastindpakket mad fra Langbortistan til stabile priser året rundt. Men mad i sæson er altså både billigt, sundt og klimavenligt.

rabarbermuffinsOpskriften du får i dag er i den søde ende af skalaen, for det er nemlig muffins, det drejer sig om. Men selvom vi er i kagekategorien, så er rabarbermuffinsene her faktisk ikke helt så usunde, som man kunne frygte.  De er nemlig sødet med overskudsfrugt i form af æbler og bananer, som lå i frugtskålen og var blevet overmodne og kedelige. På den måde kan vi skrue ned for mængden af raffineret sukker, og det bliver både din tandlæge og dit blodsukker sikkert vældig glade for.

Spis i sæson – Rabarbermuffins med overskudsfrugt og hvid chokolade

Rabarbermuffins med overskudsfrugt og hvid chokolade

Spis i sæson – Rabarbermuffins En stor del af det med at leve bæredygtigt er for mig at spise bæredygtigt, for mad er faktisk en af de største syndere i forhold til CO2-udledning. Det bedste, man kan gøre, er at vælge lokale afgrøder, når de er i sæson. Det betyder… Kager, desserter & søde sager Spis i sæson – Rabarbermuffins med overskudsfrugt og hvid chokolade European Udskriv
Antal: ca. 12-14 stk
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

3 modne, moste bananer
3 revne æbler uden skal
3 stængler rabarber i skiver (200 g)
50 g sukker
1 æg
50 g smeltet smør
200 g mel
2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver
1 tsk ingefær
50 g kokosmel
100 g hakkede mandler
100 g hakket hvid chokolade
Evt. spiselige blomster og flormelis til pynt

Sådan gør du

Skræl, riv og mos æbler og bananer til en lind mos.

Skær rabarberne i skiver og tilsæt til mosen sammen med sukker, æg og smeltet smør.

Bland de tørre ingredienser i en anden skål, og vend derefter de to skåle sammen. Rør til en lind kagedej.

Put dejen i muffinsforme og bag ved 200 grader i ca. 15 min, men hold øje undervejs, for ovne er meget forskellige.

Et lille tip ...

Pynt dine muffins med drysset flormelis og spiselige blomster – hvis de er i sæson. 😉

rabarbermuffinsLyst til mere rabarber? Se også mine opskrifter på rabarbermarmelade, rabarberchutney og rabarberkompot

Rigtig dejlig mandag til jer.

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere