Spaghetti med kødboller i tomatsauce – a la Lady & Vagabonden

af Maria
spaghetti med kødboller i tomatsauce a la Lady & Vagabonden

Spaghetti med kødboller i tomatsauce a la Lady & Vagabonden

Det her er altså ikke den sundeste ret i verden – ej heller den mest politisk korrekte hvad angår mængden af kød. Men det smager nu bare godt …! Hjemme hos os er det i hvert fald en af de helt klare favoritter, og når den bliver sat på bordet, så er der faktisk aldrig nogen, der pludselig har fået akutte mavesmerter eller af uvisse årsager allerede er meget, meget mætte … Ja, for den slags sker overraskende tit omkring vores spisebord. Men altså mest når jeg serverer noget med masser af grøntsager og knapt så meget kød. 😉

Så engang imellem – gerne sådan en herlig fredag som i dag – forbarmer jeg mig over dem alle og bikser denne ret sammen. Så ved jeg, at der er smil over hele linjen, at der bliver spist op og at ingen går sultne i seng. Og det er jo også en slags sundhed, selvom jeg ville ønske, at jeg hver eneste dag kunne lokke halvandet kilo rå grøntsager i dem alle 3.

spaghetti med kødboller i tomatsauce a la Lady & Vagabonden

Spaghetti med kødboller i tomatsauce

Spaghetti med kødboller i tomatsauce a la Lady & Vagabonden Det her er altså ikke den sundeste ret i verden – ej heller den mest politisk korrekte hvad angår mængden af kød. Men det smager nu bare godt …! Hjemme hos os er det i hvert fald en af de… Mad Spaghetti med kødboller i tomatsauce – a la Lady & Vagabonden European Udskriv
Antal: 4 personer
. 200 calories 20 grams fat

Sådan gør du

Ingredienser

Kødboller
1 løg
1 fed hvidløg
400 g hakket oksekød
1 æg
1/2 dl fuldkornsmel (eller efter behov)
1 stor håndfuld friskhakket bredbladet persille
1 tsk allehånde
1/2 tsk paprika
Salt
Friskkværnet peber
1/2 l grøntsagsbouillon (til at koge bollerne i)

Tomatsauce
1 stort løg
3 fed hvidløg
12 cherrytomater
1 rød peber
2 dåser hakkede, flåede tomater
1 lille dåse tomatkoncentrat
1/2 dl fløde
2 tsk sukker
1 tsk salt
1 tsk oregano
1 tsk basilikum
Olivenolie (til at stege i)

Husk også
1 pakke (fuldkorns)spaghetti
Masser af friskhakket bredbladet persille

Sådan gør du

Kødboller
Hak løg, hvidløg og persille og bland det med oksekødet.
Tilsæt æg, fuldkornsmel samt krydderier og rør farsen grundigt. Lad den hvile i køleskabet 1/2 time.
Form farsen til kødboller og put dem i den kogende bouillon. Lad dem koge et minuts tid til de kommer op til overfladen. Fisk dem op med en hulske og læg dem til side.

Tomatsauce
Hak løg og hvidløg og skær cherrytomaterne i halve. Skær peberfrugten i tern.
Steg det hele i lidt olivenolie i en tykbundet gryde, indtil løgene er blevet blanke.
Tilsæt de øvrige ingredienser og varm godt igennem.
Blend eventuelt tomatsaucen med en stavblender – eller spis den i den grove udgave.
Smag til med salt og peber.

Kog nu spaghettien al dente efter anvisning på pakken, hak persillen og varm til sidst kødbollerne op i tomatsaucen.

Si vandet fra spaghettien og servér straks.

spaghetti med kødboller i tomatsauce a la Lady & Vagabonden

Om at spise kød og andre animalske fødevarer – min tilgang

Hjemme hos os spiser vi nemlig overvejende plantebaseret. Men vi er hverken vegetarer, veganere eller noget i den retning. Jeg har bare en forkærlighed for mad med masser af grønt, og derfor fylder den slags opskrifter selvfølgelig også en del her på bloggen. Men vi spiser altså også kød, og nogle gange spiser vi meget kød – fx når vi får spaghetti med kødboller i tomatsauce!

Jeg prøver dog at begrænse vores indtag af især rødt kød og forarbejdet pålæg, fordi det efter sigende ikke er så godt for kroppen, og så er det også ret hårdt for miljøet og CO2-udslippet. Men vi forsager intet. Vi styrer os bare lidt. 😉

Vi drikker fx heller ikke komælk – men vi spiser ost. Det virker måske selvmodsigende, men i min bog giver det god mening at skære ned på de ting, der ikke betyder så meget for en, så man med bedre samvittighed kan nyde de ting, som virkelig betyder noget. Og sådan har jeg det fx med mejeriprodukter; jeg ser intet behov for at slukke tørsten i mælk, men jeg vil meget nødig undvære gode oste.

Vi har alle sammen forskellige tilgange til mad og sundhed, og ikke engang de såkaldte eksperter er enige. Nogle af dem bliver betalt af landbruget eller andre interesseorganisationer for at sige noget bestemt, og andre af dem har personlige interesser eller er ganske enkelt bare fanatiske. Det er alt sammen meget lidt troværdigt, og man kan som forbruger kun blive godt og grundigt forvirret. Derfor holder jeg på, at hver enkelt skal træffe sine egne valg. Og at alt med måde stadig er en udmærket tilgang til det meste her i livet.

Et par ekstra tips fra mig til jer

  1. Retten her kan laves lidt hurtigere hvis man, i stedet for at lave kødbollerne selv fra bunden, køber færdige kødboller – vi kan rigtig godt lide dem fra IKEA (også selvom de ikke er økologiske og vistnok engang indeholdt hestekød).
  2. Tomatsaucen er faktisk Anders’ kreation, og den smager forrygende til alle retter, hvor en god tomatsauce er påkrævet. Prøv den fx på hjemmelavet pizza, til koteletter i fad eller på frisk pasta med lidt basilikum på toppen som en helt simpel og hurtig ret. Mums!

Rigtig god weekend.

Flere indlæg

2 kommentarer

Susanne 6. april 2018 - 15:46

Sovsen er rigtig lækker. Jeg plejer at tilføje en gulerod i stedet for sukker

Reply
Maria 9. april 2018 - 9:42

Det er også super lækkert med grøntsager i tomatsaucen – det bruger jeg også ofte. Især er det smart når man blender saucen og på den måde kan “gemme” en masse sundt, så børnene ikke opdager det. 😉
Jeg bruger dog stadig sukker (nogle gange honning eller ahornsirup) i tomatsauce – uanset om der er grønt i eller ej. Det fremhæver tomaternes naturlige sødme, og den smag er vi ret glade for her hos os. I det hele taget bruger jeg altid sødt i det salte køkken og salt i det søde køkken. Det giver lige det ekstra pift, synes jeg. 🙂

Reply

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere