Selvforsyning i byhaven

af Maria

Selvforsyning i byhaven

Der er ikke ligefrem gået en gartner eller en kvindelig udgave af Bonderøven tabt i mig, men jeg er alligevel sådan en, der godt kan lide at dyrke lidt grønt i haven. Engang havde jeg en meget stor køkkenhave, og lige nu har jeg en almindelig villahave med lidt bede, lidt græs, krukker og højbede. Om lidt flytter vi til Ærø, og der har vi en (stor) gårdhave, så fremover skal alt, hvad jeg gerne vil dyrke af grøntsager, bær, frugt og blomster, bo i krukker, baljer og andre former for beholdere. Og ved I hvad? Jeg glæder mig. 😉

selvforsyning i byhavenEfter mange år med en kæmpe have glæder jeg mig til at kunne nyde mere end jeg yder. At kunne sidde med en bog og en kop kaffe eller en drink og god samvittighed, i stedet for at stå med enden i vejret og hive ukrudt op.

Når man har haft 8000 kvm have med alt hvad dertil hører af maskinpark, ømme arme og kroniske myggestik, så har man (jeg) fået nok af hårdt havearbejde. Nu glæder jeg mig til at kunne holde min lille udendørsoase med en forholdsvis lille indsats – og alligevel få et stort udbytte.

selvforsyning i byhavenFor det kan man faktisk sagtens – få et stort udbytte selv i en lille (gård)have. Det handler bare om at vælge de rigtige afgrøder. Man skal fx ikke vælge at dyrke kartofler eller andre rodfrugter, hvis man kun har lidt plads at dyrke på. De fylder nemlig meget, og man kan købe både lækre, lokale, billige og økologiske rodfrugter alle steder – nærmest året rundt.

Jeg satser i stedet på afgrøder, der vokser OP i højden fremfor UD til siden, og som er svære (umulige!) at finde i de almindelige supermarkeder – som fx hestebønner, ærteblomster og velsmagende salater, som spirer hurtigt og derfor kan gensås flere gange i løbet af sæsonen. Friskplukket salat fra ens egen have er det lækreste, og det kræver virkelig ikke mere plads end en altankasse.

selvforsyning i byhavenNår du skal vælge afgrøder til den lille byhave, kan du med fordel starte med at lave en liste over de grøntsager, frugter, bær og blomster, du holder allermest af. Derefter kan du begynde at overveje, hvordan du får plads til dem i din have eller på din altan – og om de overhovedet passer ind. Lad være med at dyrke en hel masse afgrøder, fordi du har læst, at de er nemme eller hårdføre, hvis du slet ikke kan lide dem, for så får du dem ikke brugt. Sådan har jeg fx gennem tiden droppet at dyrke både kartofler og citronmelisse.

I den lille have skal du kun give plads til dine favoritter.

selvforsyning i byhavenSelvom det er ved at være lidt sent på sæsonen til at gå i gang med at dyrke grøntsager, så får du alligevel her min liste over mine favoritafgrøder at dyrke i den lille (by)have. Der er nemlig flere af dem, som sagtens kan nås endnu; salat (kan dyrkes hele sommeren), spinat (kan dyrkes forår og efterår), basilikum (kræver varme og beskyttelse, men vokser super hurtigt) og flere slags krydderurter og tomater (som du med fordel kan købe i færdig udgave på planteskolen – lige til at sætte ud i en potte). Og til efteråret er det tid til at plante bærbuske og frugttræer.

Der er med andre ord ikke nogen grund til at opgive ævred, bare fordi du ikke lige fik forspiret i foråret. 😉

Gode afgrøder i den lille byhave

  • Hestebønner – den lækreste og nemmeste afgrøde, jeg ved.
  • Ærter – vælg kæmpesorter, der giver et stort udbytte pr. plante.
  • Spinat og salat – kan gensås hver gang, man har høstet, og kan faktisk være svært at nå at bruge, så det er perfekt at dyrke lidt af gangen.
  • Rabarber – trives fint i en stor potte og giver efter et par år rigeligt udbytte til en familie.
  • Frugttræer – kan købes i espalierede udgaver, som fylder minimalt, giver stort udbytte og gerne vokser op af en mur.
  • Solbær – slår aldrig fejl, giver godt udbytte og kan sagtens trives i en stor potte.
  • Blåbær – skal alligevel bo i sur jord, så det passer det fint at plante dem i krukker.
  • Hindbær – giver godt udbytte og behøver ikke at fylde ret meget. Vil gerne vokse op af en mur.
  • Basilikum – kræver beskyttelse i form af lille mistbænk eller drivhus og giver til gengæld kæmpe udbytte med en meget lille indsats.
  • Ærteblomster – dufter vidunderligt, giver blomster til daglige buketter og kan spises.
  • Krydderurter – vælg dem, du elsker at spise, og drop de andre.
  • Frilandstomater og -agurker – lidt svære og kræver god beskyttelse op af en sydvendt mur, men kan under de rette forhold give meget stort udbytte.

selvforsyning i byhaven selvforsyning i byhaven selvforsyning i byhaven selvforsyning i byhaven selvforsyning i byhaven selvforsyning i byhaven selvforsyning i byhaven

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere