Scrambled eggs med skvalderkål – spis dit ukrudt

af Maria

Scrambled eggs med skvalderkål

Denne ret er helt simpel og tager virkelig kun få minutter at bikse sammen. Det er en helt klassisk scrambled eggs med skvalderkål i stedet for fx spinat, som mange sikkert allerede kender.

Hvis du har en have, så kender du måske også skvalderkålen – af nogle også kaldet havepest. Planterne er ekstremt levedygtige, og når de først er dukket op, så har man dem for evigt. Det nytter altså ikke noget at begynde at forsøge at fjerne dem – i stedet kan man lige så godt resignere og bare lære at leve med dem.

Jeg har indtaget en forholdvis fredelig holdning til skvalderkål; de får lov at være der, hvor de ikke er i fare for at kvæle noget fint og sart fx i hækken og langs græsplænen. I mine bede bliver de til gengæld luget væk med hård hånd. Det er ikke svært at holde skvalderkål nede, men det kræver konsekvens. Hvis de får lov at passe sig selv, så går det galt – så overtager de verdensherredømmet.

Og det er måske den ekstreme livslyst, de ligger for dagen, som er årsagen til, at de er så sunde at indtage? For det er de nemlig. Oprindelig er skvalderkål en plante, man har dyrket og spist og skattet højt. Den er blevet brugt til både mad og som lægeurt, da den efter sigende skulle virke på både slidgigt og urinsyregigt. I nyere tid har man endvidere opdaget, at den forhadte plante også skulle have god virkning mod diabetes. Der er i det hele taget kun gode ting at sige om at spise skvalderkål: Det er sundt, det er bæredygtigt og så er det da smart at spise sit ukrudt!

Skvalderkål smager tilmed virkelig godt, og kan bruges alle de steder, hvor man ellers ville bruge spinat. De små, nye skud smager også godt i rå tilstand i salater – gerne sammen med syrlige salattyper som fx romainesalat.

Scrambled eggs med skvalderkål

Udskriv
Antal: 4 personer
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

2-3 store håndfulde friskplukket skvalderkål
8 store æg
1 løg
1 bakke cherrytomater
50 g revet parmesanost
Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Skyl de friske skvalderkålsblade – som du har plukket et sted, hvor du ved, at ingen har sprøjtet med ukrudtsfjerner

Hak løget fint, og steg dem blanke på en pande med lidt olie.

Tilsæt skvalderkålsbladene og steg dem med til de falder sammen.

Tilsæt æggene under konstant omrøring og bland det hele godt sammen.

Skær cherrytomaterne i halve og tilsæt til æggeblandingen.

Krydr til sidst med salt og friskkværnet peber.

Et lille tip ...

Servér med godt brød og eventuelt en blandet salat.

Hvis du ikke har en have (med skvalderkål), så er planten også nem at finde i naturen. Inden du plukker løs, så husk at forsikre dig om, at der ikke er blevet sprøjtet i og omkring planterne, og tag meget gerne en bog eller din telefon med, så du kan sammenligne med billeder af skvalderkål. Det er så ærgerligt at komme til at spise noget giftigt …

Skvalderkål er heldigvis meget nem at genkende og svær at forveksle med andre planter – men alligevel.

Nu vil jeg lukke computeren ned for i dag, for det er fredag, og det har været en travl uge her i min lejr. Nu glæder jeg mig til tid med familien, et loppemarked i mit lokalområde i morgen og familiehygge med hele banden på søndag, hvor det jo er Mors Dag.

Hvad mon du har af planer for weekenden? Uanset hvad du har i vente, så håber jeg, at du får den skønneste weekend.

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere