Rabarbermarmelade med jordbær og lucumapulver

af Maria

Rabarbermarmelade med jordbær og lucumapulver

Rabarbersæsonen er over os – og jeg elsker det. Jeg kan virkelig godt li’ rabarber. Jeg tror, det har noget at gøre med den skønne blanding af sødt og syrligt, friskhed og frugtsmag. Man skal bare ikke spise dem rå, og man skal sørge for at søde dem grundigt. Ellers er det en voldsom oplevelse at spise rabarber. 😉

Så selvom vi egentlig jo har ret travlt i disse dage (med at flytte til Ærø) så fik jeg alligevel tid til at få brugt nogle stængler af den smukke, gamle rabarber, jeg har stående i en stor balje på terrassen. Den har fulgt os fra have til have i flere år efterhånden, og nu bor den altså i en zinkbalje.

Man kan nemlig sagtens have rabarber i krukker og potter – det trives de fint med. I det hele taget kan man dyrke ret mange afgrøder – også selvom man kun har en meget lille have, terrasse eller altan til rådighed. Og det behøver ikke kun at være de klassiske krydderurter. Alt det har jeg et indlæg på vej om, så hvis du godt gider at få lidt jord under neglene, så hæng på.

Rabarbermarmelade med jordbær og lucumapulverMen tilbage til dagens emne: rabarbermarmelade med jordbær og lucumapulver. Kender du lucumapulver? Hvis ikke, så har du virkelig noget at glæde dig til.

Lucumapulver er et sødemiddel lavet af det gule kød fra en eksotisk frugt, der hedder lucuma (surprise!). Det smager sødt og karamelagtigt og måske lidt af cashewnødder? Det bruges som sødemiddel, men det er ikke hvinende sødt som sukker og har et lavere glykæmisk index (jeg har skrevet noget om sukker og sødemidler her, hvis du har lyst til at læse mere om min holdning til den slags).

Jeg synes, det giver en ret fantastisk smag til alt fra marmelade til smoothies til desserter til is … you name it. Faktisk kan det bruges alle steder, hvor du ellers ville søde med sukker, og så tilfører det samtidig en skøn smag af karamel og nødder.

Rabarbermarmelade med jordbær og lucumapulverSom man kan se i opskriften, er det ikke kæmpe mængder lucumapulver, der skal bruges, men det søder ret meget, så man kan skrue ned for mængden af almindeligt sukker, og det synes jeg simpelthen er så smart. 😉

Rabarbermarmelade med jordbær og lucumapulver

Udskriv
. 200 calories 20 grams fat

Sådan gør du

Ingredienser

500 g rabarber
250 g jordbær (frosne kan også bruges)
1,5 dl rørsukker
1 tsk vaniljepulver
2 tsk lucumapulver

Sådan gør du

Rens rabarber og jordbær og skær dem i passende stykker.

Put alle ingredienserne i en gryde og varm langsomt op ved middel varme.

Lad det stå og småboble i 15-20 min, så lidt af væsken fordamper. Jeg bruger aldrig fortykningsmidler i mine marmelader, så jeg sørger for at fordampe så meget vand som muligt, og så lever jeg med, at mine marmelader er lidt tynde i konsistensen.

Hæld marmeladen på et rent og skoldet glas – skyl det eventuelt i lidt vodka, cognac eller anden ren spiritus, så du får dræbt de sidste bakterier. Lad være med at bruge atamon.

Skru låget på mens marmeladen er varm og lad den køle af på køkkenbordet, inden du stiller den på køl. Jeg kan opbevare marmelader i årevis på denne måde.

Rabarbermarmelade med jordbær og lucumapulver

Indlægget indeholder affiliatelinks

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere