Når de første rabarber titter op af jorden – nogle gange allerede i januar eller februar – så bliver jeg næsten helt barnligt glad. De er nemlig ofte de allerførste rigtige forårsbebudere – i hvert fald i den spiselige afdeling – og så ved man bare, at foråret og sommeren er lige om hjørnet. At det snart er tid til at høste og dyrke i haven igen.
Og det gør mig glad hvert år. 🙂
Rabarberkompot er en meget nem og hurtig lille syltet sag at lave, og så kan den simpelthen bruges til så meget forskelligt. Jeg holder af at spise den til morgenmad sammen med min hjemmelavede granola og lidt kokosyoghurt, men nogle gange serverer jeg den såmænd også til vores aftensmad, hvis vi skal have en stærk ret, som kan have gavn af et sødt-syrligt indslag.
For rabarber er jo en meget syrlig frugt på grund af det høje indhold af oxalsyre. Syltet sammen med honning og sukker og vanilje bliver balancen mellem det søde og det syrlige dog helt perfekt, og det er præcis den balance, der gør denne kompot så anvendelig i både det søde og det salte køkken.

Ingredienser
10 store stængler rabarber (ca. 800 g)
100 g rørsukker
100 g honning
2 tsk vaniljepulver
Sådan gør du
Skyl og rens rabarberstænglerne, men lad endelig den brede, hvide fod blive på.
Skær stænglerne i 2-3 cm stykker.
Put rabarberstykkerne i et ildfast fad.
Fordel sukker, honning og vaniljepulver godt omkring stykkerne og læg til sidst et stykke stanniol over.
Bag i ovnen ved 180 grader i ca. 20-25 min. eller indtil rabarberstykkerne er møre.
Put kompotten i rene glas og opbevar på køl.
Et lille tip ...
Smager skønt på yoghurt, skyr, koldskål, mysli og granola eller som et sødt indslag til en varm, stærk middagsret.