Mexikansk grøntsagslasagne
Jeg havde jo et mål om at blive bedre til at lave mexikansk mad i løbet af 2018, og jeg er allerede gået i gang med at øve mig lidt.
Jeg synes, det er spændende at udvælge sig et geografisk område for at nørde lidt i madkulturen, og jeg har efterhånden fået læst en del om mad i Mexico.
I øvrigt et land med masser af spændende historier i ærmet, og samtidig også et land vi ikke hører så vældig meget om til daglig. Efterhånden er det dog blevet et mere almindeligt sted at rejse på ferie, og nu drømmer jeg naturligvis også om en tur derover … Til sol og varme, smukke strande og vidunderlig, smagfuld mad.
Måske næste år …?
Nu kalder jeg opskriften her for “mexikansk lasagne”, men det er vel en tilsnigelse … Opskriften her er nok nærmere mexikansk inspireret end den er sådan decideret mexikansk, for jeg tror ærlig talt ikke at lasagne er hverdagskost i Mexico. 😉
Men nu elsker vi altså lasagne her i huset, vi elsker grøntsager (okay, jeg elsker grøntsager) og så kan vi godt lide mexikanske krydderier, så derfor blev det til denne lasagne, som forener alle 3 elementer på fineste vis.
Jeg synes i al fald selv, at den smager ret godt, og det samme synes resten af min familie heldigvis.
Retten er selvfølgelig vegetarisk og kan derudover let laves i en vegansk udgave, hvis man udelader cheddarosten.

Ingredienser
2 løg
2 fed hvidløg
400 g grøntsager efter eget valg (jeg brugte squash, blomkål og gulerødder)
2 dåser flåede og hakkede tomater
1 lille dåse tomatpuré (140 g)
1 dåse kidneybønner (eller 1,5 dl tørrede som er udblødt og derefter kogt)
1 lille dåse majs
1 rød peberfrugt
1 spsk jalapenos
2 tsk spidskommen
1 tsk chilipulver
1 tsk sød paprika
1 tsk røget paprika
1/2 tsk cayennepeber
2 tsk tørret timian
2 dl grøntsagsbouillon
1 tsk salt
Friskkværnet peber
Lasagneplader
Friskrevet cheddarost (hvis retten ikke skal være vegansk)
Evt. frisk koriander og lime
Sådan gør du
Rist alle krydderierne pånær timian på en tør pande et par minutter, så smagen udvikler sig i dem.
Hak løg og hvidløg og steg det med på panden med krydderier – husk at tilsætte lidt olie til at stege i.
Rens og skær grøntsagerne i mundrette stykker. Steg dem møre på panden med løg og krydderier.
Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, timian, grøntsagsbouillon, hakkede jalapenos samt salt og peber og lad det simre ca. 30-45 min. ved middel varme.
Smag til med salt og peber og krydderier, indtil saucen smager godt.
Tilsæt drænede kidneybønner.
Læg lasagnen sammen i et ildfast fast og afslut eventuelt med revet cheddarost.
Bag i ovnen ved 175 grader i ca. 25-30 min.
Et lille tip ...
Serveres med friskhakket koriander og et par limebåde.