Den lækreste dadelkaramel – kun 3 ingredienser

af Maria

Dadelkaramel med kun 3 ingredienser

Min søde tand er en anelse overdimensioneret – det indrømmer jeg blankt. Jeg vil virkelig gerne spise søde, lækre sager  dagligt. Ja, gerne flere gange dagligt …

Jeg prøver dog at styre min trang en anelse – med ren viljestyrke! 😉 Og så ved jeg selvfølgelig også godt, at sukkertrang handler om ustabilt blodsukker, som kan holdes i ro med gode, regelmæssige måltider, motion og sukkerdetox.

Jeg ved det godt. Ja, det gør vi vel alle efterhånden? I hvert fald de fleste af jer, som læser med her på bloggen. I har hørt det hundrede gange før: at I bare skal holde jeres blodsukker i ro – så forsvinder jeres trang til søde sager mirakuløst!

Jeg kan bare sige, at så er jeg endnu ikke lykkes med at holde mit blodsukker (nok) i ro trods sund mad på klokkeslæt, motion og ubehagelige sukkerdetox-perioder. Jeg har stadig lyst til søde sager.

Så hvad gør man så? Jeg nægter at leve et liv med hovedet i slikskålen og kagefadet, for jeg ved, hvad det gør ved min energi, min krop og mit overskud. Samtidig er jeg heller ikke villig til helt at undvære mine daglige, sødmefyldte mundfulde. De gør mig glad (for sådan virker sukker i hjernen), og giver mig de små, velfortjente pauser, som samtidig stimulerer mit belønningscenter og øger min livsglæde. Måske narrer jeg bare mig selv? So be it – det føles godt, og det er altså også noget værd i min bog.

Læs også: Kakaobomber – min bedste opskrift på de lækreste dadelkugler

Men når man så har erkendt, at man er vild med smagen af sødt og syndigt, og man samtidig ved for meget om kemi og skadelige ingredienser i industrielt fremstillede fødevarer til bare at kunne købe en pose slik eller en stang wienerbrød hos bageren, så må man jo selv i gang ude i køkkenet.

Og det gør altså heller ikke noget, for det er jo i virkeligheden lidt af en hobby for mig, det der med at eksperimentere i køkkenet.

Jeg ved i øvrigt godt, at sukker er sukker, og at kroppen opfatter fruktose som fruktose, uanset om det kommer fra et æble eller en skumfidus. Men jeg mener nu stadig, at det er sundere at spise sukker direkte fra naturlige kilder end sukker der er raffineret og blandet op med adskillelige andre mærkelige ingredienser med underlige kemiske navne. En dadel må alt andet lige være sundere at indtage end en skumbanan.

Derfor bruger jeg gerne lidt energi på at finde på gode, naturlige alternativer til de søde sager, som jeg elsker allermest – og i den kategori befinder karamel sig!

Jeg elsker karamel. Virkelig.

Men klassisk karamel er jo ikke andet end brændt, raffineret sukker og fløde fra en ko … Ikke lige præcis det, jeg allerhelst vil putte i min krop, når jeg tænker lidt over det.

Heldigvis kan man faktisk opnå smagen af lækker, blød karamel på andre måder end ved at spise karamel lavet af sukker og fløde. Man kan nemlig lave den lækreste karamel af dadler! Min opskrift på dadelkaramel indeholder kun 3 ingredienser, men den smager lige, som den skal.

Jeg bruger dadelkaramel til alle mulige lækre sager, og på fredag får du min opskrift på de lækreste snickerskugler med dadelkaramel.

Dadelkaramel med kun 3 ingredienser

Udskriv
. 200 calories 20 grams fat

Sådan gør du

Ingredienser

300 g dadler uden sten
3 spsk cashewnøddesmør
1 tsk vaniljepulver

Sådan gør du

Put dadler, cashewnøddesmør og vaniljesukker i en foodprocessor og blend til en ensartet masse. Det skal blendes længe, men til sidste samler det sig til en karamelagtig masse, som kan klemmes sammen i hånden.

Put karamellen i en form og pres den godt sammen.

Stil den på køl i minimum 30 min. Herefter kan den skæres ud i mundrette bidder.

Hvis du skal bruge karamelmassen til fx snickerskugler, behøver du ikke at køle den ned først.

Et lille tip ...

Prøv at tilsætte 2 tsk havsalt til den lækreste saltkaramel – eller 2 spsk god kakaopulver til den bedste chokoladekaramel.

Indlægget indeholder reklamelinks

Flere indlæg

5 kommentarer

Libbie 8. februar 2018 - 14:59

De ser altså super lækre ud!

Svar
Maria 9. februar 2018 - 10:06

Det er de virkelig også. <3

Svar
Maria 22. november 2019 - 15:36

Kan man bruge mandelsmør i stedet for cashewsmør?

Svar
Maria 2. december 2019 - 13:41

Hej Maria,

Jeg har aldrig prøvet, men i princippet kan du bruge alle slags nøddesmør. Det er kun et spørgsmål om smag og konsistens. Jeg forestiller mig, at mandelsmør vil gøre den færdige dadelkaramel mere grov og lidt mørkere i smagen. Men det kan jo også være lækkert! 😀

Kram,

Maria

Svar
Fyldte Valentinschokolader med Ruby chokolade | Maria Skytte 14. februar 2020 - 12:35

[…] Valentins Dag i dag. Og jeg havde tilfældigvis en rest Ruby smeltechokolade til overs. Og dadelkaramel i fryseren. Og en rest saltede mandler med peber, som jeg lavede i går. Og så opstod ideen altså […]

Svar

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere