Kompost i haven – nemt, logisk og nødvendigt

af Maria

Kompost i haven

Komposterer du?

Jeg gør, og det har jeg gjort i al den tid, jeg har haft have.

Mange tror, at det er svært og kompliceret at have en kompost i haven, men det er langt fra sandt, og det skal dagens indlæg derfor handle om. For det er mit håb, at mange flere i fremtiden begynder at kompostere deres grøntaffald i stedet for at køre det væk til afbrænding.

Når vi afbrænder vores affald, så fjerner vi faktisk Jordens ressourcer, og det er ikke særligt bæredygtigt. Alle ressourcer burde genanvendes i langt større omfang, end det er tilfældet i dag, men især vores grøntaffald burde vi recirkulere i et naturligt kredsløb i stedet for bare at brænde det af eller lave det til biodiesel.

Når vi tager ressourcer i form af planter, blomster osv. ud af jorden, så forbruger vi ressourcer. Hvis vi derefter afbrænder vores grøntaffald, så forhindrer vi faktisk, at ressourcerne kommer tilbage til jorden, og dermed fjerner vi næring fra jorden. På sigt betyder det, at vi udpiner jorden. Det er blandt andet derfor, vi er nødt til at tilføre store mængder kunstgødning, for at få nye planter til at gro. I stedet kunne vi kompostere og derved føre ressourcerne tilbage til jorden. Det er logisk – og helt nødvendigt.

Kompostering i åben eller lukket beholder?

Hvis du har adgang til en lille have, er det bedst at vælge en lukket kompostbeholder. De fås i mange forskellige udgaver, og den ene er ikke bedre end den anden. Det vigtigste er bare, at fronten kan åbnes, så du kan få det færdige kompostjord ud den vej.

Hvis du har mere plads – og er vild med kompostprojektet – så har jeg bedst erfaring med åbne kompostbeholdere. Da vi boede på landet, havde vi lavet et system med tre beholdere, som vi byggede af paller. Vi stillede dem op og skruede dem sammen, og så var systemet, at den første beholder var den, vi puttede nyt grøntaffald i, den næste var kompost undervejs, og den sidste beholder var færdig kompost, som vi kunne bruge af.

Hver år i foråret vendte vi det en omgang, så det hele “rykkede en plads”. Det fungerede virkelig godt, og vi fik lavet masser af god kompost.

En åben kompost bør stå lidt i skygge og gerne under store træer. Ellers tørrer den let ud, og en tør kompost arbejder ikke. Den tørrer bare.

Kompost direkte på jorden

Hvis du er ok med lidt naturligt rod i haven, eller hvis du har masser af plads og er vild med det naturlige look, så kan du lave en kompostbunke direkte på jorden. Det er den mest simple måde at lave kompost på – og det fungerer præcis lige så godt.

Hvor meget kompost kan man lave?

Man bliver overrasket over, hvor lidt kompost, der kommer ud af alt det grøntaffald, man putter i. Man synes, at man fylder i og fylder i, og så forsvinder det nærmest bare. Det er ret magisk.

Lige nu har vi en lukket beholder, og jeg bliver dagligt overrasket over de mængder af grøntaffald, den lille grønne beholder spiser … Det er imponerende, og er således bare endnu en god grund til at kompostere – næsten uanset hvor meget grøntaffald du har, så er naturen umættelig. Den er indrettet til at ordne det her, og der er faktisk slet ikke nogen fornuftig grund til at putte alle de dejlige sager i plastposer for at køre det væk i store dieselbiler og derefter brænde det af. Det er – pænt sagt – hul i hovedet.

Kompostorme – hemmeligheden bag succes

Hemmeligheden bag enhver vellykket kompost er kompostorme. Ganske simpelt.

Kompostormene er dem, der omsætter grøntaffaldet og laver det til jord i stedet for at det bare råbner og klasker sammen til en ulækker sump.

Hvis du har dårlige erfaringer med ulækre kompostbunker, der ikke blev til lækkert, luftigt og velduftende kompostjord, sådan som du havde regnet med, så har du helt sikkert glemt at købe kompostorme. For sådan nogle skal der til.

Man køber dem på nettet – du googler bare “kompostorme” – og så kommer de i en papkasse med posten. Så hælder du dem i komposten en dag uden hård frost, og vupti – så er du i gang med at lave vellykket kompost.

Hvad kan man putte i komposten?

Som hovedregel kan alt grøntaffald komposteres.

Men.

Hvis du har en helt almindelig kompostbunke i enten en åben eller lukket beholder, og hvis du gerne vil lave god kompostjord til din have, så er der et par regler, der gode at følge.

Først og fremmest bør du undgå (for meget) haveaffald i form af tørre blade og grene. Den type grøntaffald er meget længe om at kompostere, og i mange tilfælde bør det faktisk køres igennem en flismaskine, for at få “hul på processen”. Læg hellere den slags haveaffald i en kvasbunke i et hjørne, så kan pindsvinene og insekterne bo der. Hvis du ikke kan lide sådan noget rod i din have, eller hvis du ikke har plads til det, så er det bedst at køre haveaffald ud til grøntbeholderne på genbrugspladsen, hvor det flises og komposteres over en årrække. Så kan man samtidig hente ny kompostjord til sine bede.

I din egen kompost bør du derfor kun putte “bløde” grøndele som grøntsager og friske blade/ukrudt i. Men vær forsigtig med ukrudt og undgå helt ukrudt med frøstande. Frøene kan sagtens spire efter kompostering – ude i dine bede! Det er der ligesom ingen grund til. Ukrudt – og især hvis det er med frøstande – skal derfor også på genbrugspladsen, hvor det varmebehandles, så frøene ikke kan spire igen.

Derudover kan du kompostere æggeskaller og kaffegrums fra dit køkken samt gødning fra husdyr som kaniner og høns.

Og husk så kun at putte rå grøntdele i. Aldrig tilberedt mad.

Skal man vande sin kompost og tage dens temperatur?

Ja, det er der virkelig nogen, der gør.

Og det kan man da også godt, men det er noget for feinschmeckere – og det er langt fra nødvendigt.

Det er en god idé at holde øje med fugtigheden i ens kompost, men der er ingen grund til at gå over gevind. En kompost skal være let fugtig, lidt varm og dufte godt. Mere kompliceret behøver det ikke at være. Brug din almindelige sunde fornuft. Hvis noget virker forkert, så ved du som regel godt, hvad der skal til. En tør kompost skal derfor have en spand vand, en brændende varm kompost lige i solen skal flyttes ind i skyggen, og en lukket beholder, der lugter surt, skal lettes på låget og måske tilføres noget mere tørt grøntaffald.

Tag det roligt, prøv dig frem – og glæd dig over alle de ressourcer, du har ladet jorden beholde. Det føles godt, det lover jeg.

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere