Køkkenrenovering på budget

af Maria

Køkkenrenovering på budget

Vi har fået nyt køkken.

Arj, det har vi så ikke.

Men vi føler næsten, at vi har fået nyt køkken, selvom vi ikke har gjort andet end at udskifte grebene og male fliserne samt den ene væg.

Da vi købte vores lille træhus her for næsten 10 år siden, sad der allerede et (godt brugt) IKEA-køkken i huset. Lågerne var gulnede og slidte, men selve korpus fejlede ikke noget, så vi udskiftede lågerne og byggede lidt om, og så var vi faktisk glade for det.

Efter 4 år flyttede vi på landet, huset blev lejet ud de næste 5 år, og som den trofaste læser ved, så flyttede vi altså retur i november sidste år. Siden har vi brugt en del tid på at tage huset tilbage – gøre det til vores igen. Og nu var turen altså kommet til køkkenet.

Det efterhånden 15-20 år gamle IKEA-køkken er stadig fuldt brugbart (IKEA kan bare noget med de køkkener!), og bortset fra lidt skavanker her og der, så er både låger og korpus virkelig pænt. Alligevel vaklede vi længe: skulle vi skifte hele herligheden ud (hvem drømmer i et svagt øjeblik ikke om et nyt køkken?) eller bare forsøge at friske det eksisterende op?

Vi valgte den sidste mulighed. Vi havde faktisk ikke lyst til at smide en masse penge efter et nyt køkken lige nu (vi vil hellere så meget andet!), og især ikke når køkkenet i virkeligheden intet fejler. Det er heller ikke særlig bæredygtigt at kassere et køkken efter “kun” 15-20 år, selvom det er de færreste køkkener, der faktisk får lov at blive så gamle … det er tankevækkende.

Hvis jeg havde haft frit valg på alle hylder, så så mit køkken ikke ud, som det faktisk gør. Men det gør ikke noget. Jeg er fint tilfreds med resultatet, og vores køkken er super funktionelt, det er lyst og venligt, og så har det snart betalt sin klimagæld. Især det sidste faktum er jeg virkelig tilfreds med, eftersom vi lever i en tid og en del af verden, hvor alt for mange ressourcer går tabt. De ressourcer, det kræver, at fremstille et nyt køkken, er jeg ikke parat til at ofre – ikke før mit køkken er så slidt, at det bliver en gene i hverdagen. Og der er vi altså langt fra.

Køkkenrenovering på budget – sådan gjorde vi

At renovere sit gamle køkken kan altså virkelig anbefales – især hvis det mest er udseendet, man er utilfreds med. Ikke nok med at vi har sparet miljøet for en stor belastning ved at bevare det gamle køkken i stedet for at smide det væk og købe et nyt, så har vi også sparet vores økonomi for en tung post. Nye køkkener er ikke billige!

Alt, hvad vi har gjort i vores køkken, er at fjerne de tunge overskabe, hænge nye lamper op, male køkkenbordet samt fliserne på væggen, fjerne en stor, grim liste langs bordkanten samt udskifte de gamle greb. Til slut malede vi den ene væg i en fin pastelgul farve – lidt grønne krydderurter og et par skærebrætter i træ gør de sidste detaljer.

Hele processen tog et par dage (og hvor er det i øvrigt bøvlet at mangle sit køkkenbord!) – det meste af tiden var tørretid, for det er vigtigt, at alle de forskellige lag får lov at tørre helt op.

Vi brugte maling fra Jotun – glans 5 til køkkenbordet, som giver en smuk, mat overflade, der ligner linoleum, og glans 20 til fliserne, så de let kan tørres af. Vægfarven har vi selv blandet, og grebene er fra Bauhaus.

Jeg er fint tilfreds med resultatet, og jeg glæder mig allerede til at lave en masse lækker mad i de nye, gamle omgivelser – med ren klimasamvittighed og uden lommesmerter.

Flere indlæg

2 kommentarer

Cecilie 26. april 2019 - 10:29

Hvor ser det flot ud. Tak for en blog med en inspirerende livsstil, der ikke kun handler om forbrug!
Mon det er en kaffemaskine med kapsler i bruger? Det kan være dyrt at invistere i en større fuldautomatisk maskine, men det giver faktisk mulighed for at passe lidt på miljøet. Hvis du bønner i pose og genbruger kaffegrumset til planterne, hvad enten det er i potter eller haven 😀
Igen, fed livsstil og tak for inspiration.

Svar
Maria 26. april 2019 - 14:17

Hej Cecilie,

Tak for din kommentar og for roserne til både køkken og blog. Jeg er glad for, at du finder det inspirerende at følge med her hos mig. <3

Det er sjovt, at du lige skriver i dag, for vi har faktisk netop talt om, at købe en rigtig espressomaskine i stedet for vores Nespresso. Jeg er nemlig heller ikke vild med alle de kapsler, vi bruger, selvom vi dog vælger en bionedbrydelig/komposterbar udgave fra Peter Larsen Kaffe. Kaffen smager super godt, og kapslerne kan puttes i komposten, da de er lavet af noget bambusfiberhalløj, men alligevel ... Og så er det jo også en lidt dyr løsning.

Så vi skal da helt sikkert ha' os en fuldautomatisk espressomaskine, men vi er helt grønne på feltet, så lige nu er vi på udkig efter den helt rigtige maskine. Måske du har et forslag og et godt råd?

God weekend,

Kh Maria

Svar

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere