Køkkenhaven i maj 2017 – godt begyndt

af Maria

I sidste weekend fik vi endelig plantet køkkenhaven til. Vejret har ikke været med os, det har været et frygtelig koldt og blæsende forår, så vi ventede og ventede på at kunne komme rigtigt i gang med udplantningen.

Kartoflerne blev lagt i starten af april, og har været dækket over med fiberdug, og de har heldigvis ikke taget skade, selvom vi faktisk havde flere nætter med ned til 6 graders frost.

Men i sidste weekend vendte vejret endelig, og nu er alle de små forspirede planter kommet ud i fri luft.

Så tag med på en lille tur i vores køkkenhave, som den ser ud her i maj.

Sidste weekend fik vi også opstammet alle de store graner, som står langs køkkenhavens ene side. De skyggede og fældede ret så frygteligt med grannåle. Det blev til mange grene – så Skt. Hans-bålet er i hvert fald på plads.

Vi havde mange kartofler i haven sidste år, men i år er vi altså gået lidt amok. Heldigvis elsker vi nye, danske kartofler, og hvis vi ikke får dem alle spist, så gemmer vi bare til vinter. Det bliver sjovt at se, hvor længe vi kan være selvforsynende med kartofler.

Vi havde åbenbart ikke været helt grundige nok med opgravningen af kartofler sidste år, for denne plante dukkede lige pludselig op – der hvor porrerne skulle stå i år. Det duede jo ikke, så kartoffelplanten blev gravet op og sat i en potte i stedet. Den skulle jo have en chance – og så pynter den samtidig fint på terrassen.

Sidste år blev alle vores kål ædt af larver! Det var SÅ bittert. Det var ellers nogle rigtig flotte planter, og det hele groede godt. Men vi var kål-novicer og tog ikke særlig notits af de små larver – før de en dag havde ædt ALT. Jøsses, de er hurtige, når de først går i gang!

I år VIL vi have kål – palmekål, grønkål, glaskål og rosenkål – så derfor har vi forberedt os og sat bionet over planterne allerede nu. Jeg håber, det virker. Og ellers skal vi ud og pille larver af, for i år får de ikke lov at æde det hele. Og hønsene spiser heldigvis hellere end gerne sådan en omgang kållarver.

Ærterne er også godt på vej.

Jordbær er selvfølgelig også en af favoritterne – hvem elsker ikke jordbær? Så det er herligt at se, hvor godt de vokser i år – flere af dem blomstrer allerede og begynder så småt at lave små grøngule jordbær i midten af de hvide blomster.

Sidste år fik vi så mange jordbær fra de her planter, at vi opgav at spise dem i rå tilstand – vi blev simpelthen trætte af jordbær med fløde!

I stedet lavede jeg en marmelade af dem, og den smagte fuldstændig fantastisk. Det håber jeg, at kunne gøre igen i år, for den jordbærmarmelade er savnet af hele familien. Den og så min brombærmarmelade, som også er et sikkert hit herhjemme.

Bierne har også travlt for tiden. Vores æbletræer blomstrer vildt, og der er masser af pollen af hente for de små flittige typer.

Jeg bliver så glad over at se sådan en fætter her i aktion. Gad vide hvor den holder til?

Klem,

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere