Købestop 2019 – mindre forbrug, mindre spild, mere overskud

af Maria

Så blev det fredag, og i dag starter min og ungernes juleferie. Juhu, vi glæder os altså.

Det her bliver mit sidste indlæg i 2018, og derfor vil jeg i dag skrive lidt om, hvad jeg har planlagt, at næste år skal handle om.

Mit 2019 byder nemlig på en hel del nye tiltag og samtidig enormt meget fokus på det der er. Stabilitet og ro – med plads til udvikling, sort of … 🙂

Jeg har blandt andet besluttet at holde købestop hele året. Ja,  forhåbentlig resten af livet. Jeg har nemlig tænkt mig at gøre det mere til en livsstil end et quick fix. Man kan sammenligne det med en kostomlægning vs. en gammeldags slankekur. Førstnævnte kan være lige så hård i indkøringsfasen som sidstnævnte, men når det først er en vane, så bliver det lige så naturligt som at børste tænder. Og så behøver man aldrig mere at tænke på det pjat igen – man gør det bare. Det er blevet automatiseret, og man holder op med at stille spørgsmålstegn ved det. Det er ligesom der, jeg gerne vil hen.

Jeg er virkelig så træt af at forbruge. Træt af at vide, hvad det rigtige er, men alligevel at blive lokket i fælder, fordi jeg ikke står fast nok i mit eget fundament. Fordi jeg ikke er 110% afklaret med mig selv og ved, hvad jeg vil, så er jeg et nemmere offer.

Investering for dummies

Købestoppet er et led min bæredygtige livsstil, hvor jeg har fokus på at forbruge mindre og dermed spilde mindre – a la less waste – for derigennem at få større overskud. Både mentalt, tidsmæssigt og økonomisk.

Og især det sidste kan jo være ganske interessant: Hvem ønsker sig ikke mere økonomisk overskud? Jeg gør i hvert fald.

Men hvad skal de ekstra penge så bruges til, når nu mit købestop kaster lidt ekstra penge af sig? De skal investeres.

2019 bliver altså (forhåbentlig) året, hvor jeg køber mine første aktier og lærer alt om, hvordan man håndterer sine penge, så de begynder at arbejde for én – i stedet for bare at forsvinde på mystisk vis.

Jeg ved intet om investering, og jeg får altså næsten klamme hænder ved tanken om de der aktier. Jeg aner ikke, hvordan man griber sådan noget an. Jeg ved bare, at jeg vil lære det, så jeg med tiden kan bevæge mig hen imod mere økonomisk uafhængighed. Så hvis nogen derude ved noget mere om den slags, så skriv endelig til mig. Jeg kan bruge al den hjælp, jeg kan få.

Ryd op, ryd ud og skab overblik

Mit første træk i retning mod købestop har været at rydde ud og op i min garderobe. Få overblik. De sidste par år har vi ryddet meget ud og op, men en af de sidste ting, jeg manglede, var mit tøj. Av, den har været svær. Men nu er det gjort, og tilbage i skabet hænger kun mit yndlingstøj. Det er ikke meget, men det er det, jeg rent faktisk bruger – alt det andet er lagt væk, indtil jeg er klar til at skille mig helt af med det.

Det er en kæmpe lettelse, at jeg nu kun har tøj, som jeg kan lide, og at jeg slipper for at diskutere med mig selv (for 117. gang) hvorvidt den kjole eller den bluse nu også er brugbar eller ej.

Købestop 2019

Jeg kan dog godt blive en anelse stresset, når jeg ser ind i skabet, for der er virkelig ikke meget. Kan jeg klare et helt år – ja, resten af livet! – kun med det?

Ja og nej. Jeg kan – og skal – ikke nøjes resten af livet med det tøj, jeg har nu. Men jeg skal nøjes med nogenlunde den samme mængde og sammensætning.

Hvis et købestop skal blive en langtidsholdbar del af ens livsstil, så kræver det naturligvis, at man af og til anskaffer noget nyt. Det er klart – tøj og ting bliver jo slidt, moden skifter, man bliver ældre og tingene ændrer sig. Men jeg vil aldrig igen ende med så meget tøj og så mange sko, tasker og smykker, pyntepuder, bøger og magasiner som tidligere. Den del af legen er slut. Man bliver alligevel ikke mere lykkelig af alle de ting.

Derfor har jeg sat nogle få regler op for mit købestop, så det bliver nemmere at huske undervejs, hvad det var, jeg gerne ville, og hvordan jeg ville nå derhen. Det er altid godt at have nogle guidelines.

Inspireret af seje Jane, som har blogget om sit købestop siden 2014, har jeg besluttet, at jeg gerne må foretage erstatningskøb (når noget er slidt op, må jeg købe noget tilsvarende), og at jeg må sy og strikke nyt tøj, en ny pude eller et tæppe, hvis jeg mangler.

Derudover overvejer jeg også at indføre, at alle nyindkøb skal foretages i genbrug, men her er jeg udfordret. Genbrugsbutikkerne i mit område byder ikke særlig ofte på guld, og da jeg samtidig interesserer mig lidt for mode og tendenser, så er det ikke sandsynligt, at genbrugsbutikkerne kan leve op til mine forventninger.

I stedet vil jeg gå efter bæredygtige producenter, så det nye, jeg trods alt er nødt til at anskaffe mig, i højere grad end nu er produceret på en måde, som belaster miljøet mindst muligt.

Hjælp til selvhjælp

For at hjælpe mig selv, har jeg besluttet at undgå spontane besøg i butikker – både fysiske og online. Ikke mere oseri for hyggens skyld. Ikke mere surfen rundt. I stedet vil jeg bruge min tid på bedre ting – som fx at strikke og høre podcasts. Det er også meget hyggeligere.

Når jeg så alligevel støder på noget, jeg ønsker mig eller har brug for, så vil jeg skrive det ned. Simpelthen lave en ønskeliste. Så kan det være, at jeg rent faktisk kan komme på noget fornuftigt, næste gang jeg skal fortælle familien, hvad jeg ønsker mig til fødselsdag (julegaver har vi afskaffet blandt de voksne – og hvilken lettelse det har været!).

Holder du også købestop?

Hvad med dig? Skal du også holde købestop i 2019?

Jeg kan se flere steder rundt omkring, at jeg bestemt ikke er den eneste, der har fået den idé, så det kunne være spændende at høre om jeres planer for årets forbrug.

Fortsætter I som altid, eller er der nye strømninger og tendenser i samfundet på vej?

 


 

♥ ♥ ♥

Rigtig god jul og et trygt og smukt nytår til jer derude. Tak fordi I følger med, kommenterer og bare er her. I gør det sjovt at blogge.

Vi ses til næste år!

♥ ♥ ♥

 


 

Flere indlæg

4 kommentarer

Tina Hansen 21. december 2018 - 16:58

Jeg vil glæde mig til at følge med i 2019 – både i købestop og i investering.
Jeg har selv forsøgt at praktisere købestop i 2018. Og jeg er nået til, at mine “abstinenser” er næsten væk – nu kan jeg faktisk godt gå i en tøj- eller interiørbutik uden at blive fristet, og uden at skulle diskutere med mig selv om at “jeg har brug for” eller “jeg har fortjent” 😉 Mit svage punkt er genbrugsbutikker – mest nips og møbler (bare fordi noget er både fedt, genbrug og billigt betyder det ikke at jeg har brug for det 😉 )- og havecenteret. Så jeg forsøger at holde mig væk så meget som muligt. Og det virker for mig.

Ønsker om en dejlig jul til dig og dine 🙂

Svar
Maria 4. februar 2019 - 10:50

Hej Tina,
Jeg bruger præcis samme strategi – at holde mig væk! Og det virker. 🙂 Jeg er dog stadig lidt udfordret i forhold til webhandel, men jeg øver mig, og det går overraskende godt, her en måneds tid inde i “projektet”.
Kh Maria

Svar
Marlene 21. december 2018 - 22:40

Det kunne næsten have været mig som havde skrevet dit indlæg. Det er ca. nogle af de sammen mål, der er for mit 2019. Jeg er nået til det punkt, hvor jeg kan se, at jeg ikke mangler noget, og hellere skal rydde op og ud.
Jeg overvejer, at få gang i min blog omkring mit købestop…
Også en rigtig glædelig jul til dig og dine.

Svar
Maria 4. februar 2019 - 10:52

Hej Marlene,
Jeg tror, vi er mange, der har købestop på menuen her i 2019. 😉
Det kunne da være spændende, hvis du fik gang i bloggen. Inspiration er altid tiltrængt.
Kh Maria

Svar

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere