Klassiske brunkager – min bedste opskrift / 1. søndag i advent

af Maria

Brunkager hører sig julen til, synes jeg. Duften, smagen og det fine mønster af overskårne pistacienødder og mandler i kagerne er en af de mest klassiske og velsmagende julesmåkager, jeg kan komme i tanke om.

Nuvel, der er jo også pebernødderne, vaniljekransene, finskbrødene og en masse flere, men jeg synes bare rigtig godt om brunkagerne.

brunkager

Dem man køber færdigbagt er dog ikke lige noget for mig … De er – næsten uden undtagelse – tørre og ret så smagsløse. Og slet, slet ikke at sammenligne med den hjemmebagte udgave.

Jeg elsker at give den gas med krydderierne, fordi jeg generelt bare elsker mad, der er godt krydret. Men også fordi duften af julens krydderier meget gerne må fylde mit hjem det meste af december. Der ligger så meget stemning i duftoplevelser – prøv bare at tænke på hvordan en bestemt duft kan fremkalde minder hos os.

For mig er duften af brunkager forbundet med jul, så derfor bliver lige præcis den slags julesmåkager bagt flere gange i løbet af december. Jeg går i gang i starten af december (eller slutningen af november) med at lave en kæmpe portion – som regel en tredobbelt portion – brunkagedej. Den deler jeg i 3 dele og ruller delene ud til ca. 4 cm tykke pølser. Den ene portion skærer jeg straks ud til småkager og bager med det samme. De to andre portioner pakker jeg ind i madpapir og fryser ned. Når vi så næste gang får lyst til brunkager, tager jeg blot en portion op og tør den op, hvorefter den kan skæres ud og bages – så er der nemme, friskbagte brunkager i løbet af ingen tid.

Brunkager – min bedste opskrift

Udskriv
Antal: ca. 100 stk
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

250 g smør
250 g brun farin
125 g lys sirup
3 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
Skallen fra en økologisk appelsin
100 g mandler
50 g usaltede pistacienødder
2 tsk potaske
½ dl vand
500 g hvedemel

Sådan gør du

Smelt smør, sirup og farin ved middel varme. Tag derefter gryden af varmen.

Bland kanel, nelliker, ingefær, kardemomme og hvedemel i en skål.

Riv skallen fra en usprøjtet, økologisk appelsin og hak mandler og pistacienødder fint. Put det i skålen med mel og krydderier.

Rør potaske og vand sammen i en kop og hæld det i dejen. Ælt herefter til en ensartet dej – helst i en røremaskine.

Rul dejen ud i en eller flere pølser i ønsket tykkelse – omkring 4 cm i diameter plejer at være passende. Hvis du har lavet flere portioner dej, er det nu, du deler dem op, ruller dem til pølser, pakker dem ind i madpapir og fryser de portioner ned, som du ikke skal bruge straks.

Stil så dejen på køl et par timer indtil den er nem at skære i.

Tag dejen ud, forvarm ovnen til 175 grader og skær dejen ud i 2-3 mm tykke skiver.

Læg skiverne med god afstand på en bageplade.

Bag kagerne i ca. 7-12 min afhængigt af din ovn – hold øje undervejs.

Afkøl kagerne på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder eller en kagedåse foret med en serviet.

brunkager

Et lille tip …

Pak en portion brunkagedej ind i et stykke cellofan og bind en fin sløjfe om – så har du en nem værtindegave.

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere