Gulerodssuppe med safran og hvidløg
Den her gulerodssuppe med safran og hvidløg var et af mine spontane madforsøg, der heldigvis endte godt. Og det endte ikke bare godt – det blev (i al beskedenhed, naturligvis) en fuldstændig fantastisk suppe.
Jeg får nogle gange en idé til noget mad, som jeg bare er nødt til at få afprøvet med det samme. Den slags madforsøg ender selvsagt ikke altid med et godt resultat. Nogle retter bliver bare for underlige, for lidt, for meget. Eller også kan familien ikke lide det, og hvad nytter det så, at jeg selv synes, at det smager godt?
Denne gulerodssuppe blev hverken for lidt, for meget eller for underlig. Den blev lige tilpas, og præcis som jeg havde forestillet mig, at den villle blive. Smagfuld, krydret og med det der umiskendelige twist af den lækre safran, som jeg er så vild med, men som meget let kammer over, og som derfor skal styres med yderste forsigtighed. Der gælder nemlig andre regler for safran end der fx gør for chokolade: mere er IKKE lig med bedre. Safran skal doseres i perfekte mængder – hverken mere eller mindre. Og når man gør det, smager det til gengæld så englene synger.
Hvis du har lyst til, at suppen skal være stærk og ekstra varmende, så smager det rigtig dejligt at tilsætte 1 tsk chilipulver eller en halv friskhakket rød chili – så får du en skøn suppe, der passer godt til de kolde vinteraftener – eventuelt efter en lang dag på kælkebakken (hvis der ellers er noget sne) eller i skoven. Hvis du er ekstra smart (og velforberedt) laver du suppen på forhånd – så skal du blot varme den op igen, når I kommer hjem med kolde hænder, røde kinder og tomme maver.

Ingredienser
2 store løg
1 kg gulerødder
2 fed hvidløg
1 l grøntsagsbouillon
1 tsk safran
1 spsk friskrevet ingefær
1 tsk stødt spidskommen
1 spsk sukker, honning eller ahornsirup
1 tsk balsamicoeddike
2 dl havre- eller sojafløde
Salt og friskkværnet peber
Evt. 1 tsk chilipulver eller 1/2 friskhakket rød chili
Friskhakket koriander eller basilikum
Godt brød
Sådan gør du
Gulerødder, løg og hvidløg renses, skrælles og skæres ud i mindre stykker.
Svits i olivenolie til de er bløde, de må ikke tage farve.
Tilsæt friskrevet ingefær, stødt spidskommen, sukker og balsamicoeddike og lad det simre i nogle minutter, til eddiken er kogt ind.
Tilsæt safran og grønsagsbouillonen.
Lad det simre i ½ time.
Blend suppen med en stavblender til den er lind.
Tilsæt havre- eller sojafløden og kog derefter suppen op igen.
Smag til med salt og peber og server sammen med et godt brød.
Et lille tip ...
Drys friskhakket koriander (min favorit) eller basilikum på toppen af suppen.
1 kommentar
Hej Maria
Er det safrantråde du bruger?
Vh Helle