Grove gulerodsboller med solsikkekerner – perfekte til madpakken

af Maria

Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Jeg synes, det der med madpakker kan være ret svært. Jeg er nemlig ikke den store fan af flade rugbrødsmadder, men det er min familie. Jeg kan meget bedre lide, hvis der er lidt variation i madpakkerne, og oftest har Anders og jeg således rester af aftensmaden med til næste dags frokost. Lærke og Frederik har ikke adgang til en microovn i løbet af skoledagen, og det er derfor ikke altid hensigtsmæssigt, at give dem rester med i madpakken – kold lasagne er bare ikke det lækreste at sidde med, vel … 😉

Derfor er jeg lidt optaget af at finde på gode, sunde sager at pifte deres madpakker lidt op med. Nogle gange får de pølsehorn med, andre gange pirogger med grøntsagsfyld, knasende myslibarer, sunde frugtmuffins – eller disse grove gulerodsboller med solsikkekerner, som både er gode at gnave af og at spise med pålæg, ost eller smør. Og så er de selvfølgelig også lækre at spise som en eftermiddagssnack, hvis man har brug for lidt mad i maven mellem frokost og aftensmad.

Opskriften er som udgangspunkt med honning og æg, men den kan let laves i en vegansk udgave, hvis du erstatter honning med ahornsirup og æg med plantemælk. Begge udgaver bliver til lækre, saftige og sunde boller, som mætter godt og holder sig fint friske i brødskuffen i nogle dage.

Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Udskriv
Antal: ca. 16 stk
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

25 g gær
5 dl vand
½ tsk salt
1 spsk honning
3 store gulerødder (200 g revet vægt)
1 dl solsikkekerner
400 g groft fuldkornsmel (spelt, øland eller hvede)
400 g hvedemel
1 dl rapsolie
1 æg til dejen
1 æg til pensling
2 spsk solsikkekerner (til at drysse på toppen af bollerne)

Sådan gør du

Opløs gæren i vandet.

Tilsæt salt, honning og olie.

Tilsæt mel og ælt grundigt – gerne på maskine. Dejen skal være blød og smidig og ikke klistret.

Riv gulerødderne og tilsæt sammen med æg og solsikkekerner. Ælt det ind i dejen til det akkurat er jævnt fordelt. Ælt ikke for længe. Nu bliver dejen lidt mere klistret – det er helt, som det skal være.

Form dejen til boller – evt. med to skeer eller med lidt vand på fingrene, da dejen er lidt klistret.

Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.

Stil bollerne til hævning under et klæde et lunt sted i ca. 45 min.

Pisk ægget sammen og pensl bollerne. Drys med solsikkekerner på toppen.

Bag bollerne ved 200 grader i 15-20 min.

Et lille tip ...

For en vegansk udgave af bollerne kan du erstatte honning med ahornsirup og æg med plantemælk.

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere