Grov grøntsagstærte med rester
Så er vi i gang igen. Påsken er forbi, og hverdagen har meldt sig for de fleste af os.
Det har været en vidunderlig og samtidig helt frygtelig påske. Solen har skinnet fra en skyfri himmel, familier har været samlet, mad er blevet spist, årets første fregner er dukket frem på vinterblege næser, og de mest modige af os har dyppet tæerne i sæsonens første havbad.
Og så har ondskaben igen vist sit grimme ansigt. Liv er blevet taget, familier er blevet ødelagt, og frygten er igen blevet en del af vores dagligdag. Det gør mig så trist … Og mit hjerte græder for de mennesker, der har mistet, og som nu skal leve videre uden deres kære.
Jeg er taknemmelig hver dag for min familie og mine skønne børn, og i dag krammede jeg dem altså lidt ekstra, da de forvandt ud af døren og ned af vejen mod skolen. Det er altid hårdt at sende dem af sted efter en dejlig ferie med masser af tid sammen, men lige præcis i dag – i lyset af de foregående dages begivenheder – var det lidt ekstra svært. Vi har så kort tid her i livet, men der er heldigvis så meget kærlighed mellem mennesker, og i sidste ende er det altid den, der sejrer. Kærlighed er overalt – og den har så meget power!
Jeg håber, at din påske overvejende har været dejlig og fyldt med gyldne stunder, og at du – ligesom jeg – vælger at fokusere på alt det gode og kærlige i livet. Måske har du været til påskefrokost, på picnic eller holdt årets første grillaften i haven eller på altanen?
I påsken spiser vi nemlig meget her i landet, og vi spiser godt. Det minder om julens overflod, selvom retterne på de smukke påskeborde rundt omkring i det ganske land dog som regel er lidt sundere og grønnere, end de er i den søde juletid.
Og derfor er der sikkert en del af jer, der, ligesom mig, har rester af grønt til overs fra påskedagene. Rester, som endelig ikke må gå til spilde, hvis man gerne vil være miljøbevidst og bæredygtig.
Når jeg har grøntsager til overs, så har jeg to retter, som jeg altid tyer til: den ene er en æggeret, som jeg plejer at kalde Væltet Køleskab (og som smager meget bedre end navnet antyder) og den anden ret er den, du får opskriften på her i dag – nemlig en grov grøntsagstærte, som smager forskelligt alt efter hvilke råvarer, du putter i, men som grundlæggende bare altid smager super godt.
Serveret sammen med en god salat er tærten et fuldgyldigt måltid til både frokost og aften. Den mætter dejligt, børn kan li’ den, og så smager den også godt i en kold version i madpakken næste dag.

Ingredienser
Tærtebund
1 æg
1 dl hørfrø
4 dl groftmalet mel – jeg bruger som regel en blanding af ølandshvede og spelt
1/2 dl olie (oliven eller raps)
1 tsk salt
Friskkværnet peber
Fyld
Grøntsager efter eget valg – skåret i fine tern
4 æg
2 dl cremefraiche
50 g revet parmesanost
1 spsk olie til at stege i
1 tsk røget paprika
1 tsk tørret timian
1 tsk tørret oregano
1 tsk tørret basilikum
1 tsk salt
Friskkværnet peber
Sådan gør du
Tærtebund
Bland de tørre ingredienser og smuldr smør i.
Saml dejen med æg og olie til en fast tærtedej.
Smør en tærteform med fedtstof – en form på ca. 30 cm i diameter er passende – og pres dejen ud i formen.
Stik tærtebunden flere gange med en gaffel, så fugten kan slippe ud – sådan undgår du at bunden bobler op under bagning.
Forbag bunden ved 175 grader i 10 min. Imens laves fyldet klar.
Fyld
Hak, snit, skær og skræl dine grøntsager fint, så de alle har omtrent samme størrelse.
Svits grøntsagerne på en pande med olie, salt, peber og krydderier.
Riv parmesanost og bland det med æg og cremefraiche.
Saml tærten
Hæld de stegte grøntsager på den forbagte tærtebund og overhæld til sidst med æggeblandingen.
Bag tærten i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min.
Et lille tip ...
Serveres med en god, grøn salat og eventuelt et groft brød.
Nyd din mandagstirsdag derude, uanset hvor du er, hvad du laver, og om livet er let eller svært lige nu.
Hate is easy. Love takes courage.
♥