Glutenfri galette med rodfrugter

af Maria
Glutenfri galette med rodfrugter

Glutenfri galette med rodfrugter

Septembers himmel er så blå, så blå …

Sikke da et smukt efterårsvejr vi har i dag, hva? September charmer virkelig.

Det er også en af årsagerne til, at efteråret er og bliver min yndlingsårstid. Pånær lige når det regner. Regn er ok indimellem, men det er de fine dage med klar, blå himmel og solskin, der gør det for mig. Der er intet så smukt som en dag med sol i september.

Noget andet der rimer på efterår er rodfrugter. De er i den grad i sæson nu, og derfor får du i dag min opskrift på en glutenfri galette med rodfrugter. Man kan i princippet bruge alle slags grøntsager i en galette, men jeg synes, at denne udgave blev specielt smuk, fordi de mange rødbeder gav den en skøn, hidsigviolet farve.

Vi skal jo huske at spise farverig mad, siges det. Det er i grøntsager med meget farve, at der findes allerflest antioxidanter, og det er antioxidanterne, vi skal bruge til at bekæmpe de skadelige oxidanter, som vi hver dag udsættes for. Det er nemlig dem, der kan gøre os syge. Så når man kan, er det en god idé at vælge de mørke og farverige udgaver af grøntsagerne.

Galetten her er glutenfri. Og den smager skønt – det lover jeg. Derudover er den let at lave i en vegansk udgave også. Man skal bare erstatte ægget med et hørfrøæg (se opskriften herunder) og smørret med et plantebaseret alternativ. Så her skulle der være fri adgang for de fleste.

Glutenfri galette med rodfrugter

Glutenfri galette med rodfrugter

Udskriv
Antal: 4 personer
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

Bund
200 g boghvedemel
100 g fuldkornsrismel
1 æg
75 g blødt smør
1 dl vand (eller efter behov)
1 tsk salt

Fyld
500 g rodfrugter og grøntsager
1/2 dl balsamicoeddike
1/2 dl olivenolie
2 tsk tørret oregano
2 tsk tørret basilikum
1 tsk røget sød paprika
1 tsk salt
Friskkværnet peber
Evt. 1 spsk barbecuesauce

Sådan gør du

Bland ingredienserne til bunden i en skål og ælt det godt sammen. Tilsæt vand efter behov.

Rul dejen ud med en kagerulle på et stykke bagepapir.

Løft bagepapiret med dejen over på en bageplade og lad den hvile, mens du laver fyldet klar.

Skær rodfrugter og grøntsager i helt tynde skiver. Jeg brugte her rødbeder, gulerødder, søde kartofler, løg og rød peber,  men der er frit valg så længe det skæres helt papirtyndt. Jeg kan bedst lide at skære med en skarp kniv, men et mandolinjern kan også bruges.

Svits rodfrugterne og grøntsagerne kort på en varm pande med olivenolie, balsamicoeddike og krydderier. Når det er gennemvarmet, men ikke overtilberedt, tages det af blusset.

Fordel rodfrugterne og grøntsagerne på midten af dejen på bagepladen. Fold nu kanterne ind over fyldet – ca. 3-5 cm hele vejen rundt.

Pensl kanten med olivenolie og bag derefter galetten ved 200 grader i 30-35 min. Hold øje undervejs, for ovne er forskellige.

Server galetten med en stor, grøn salat og gerne en hjemmelavet cremefraichedressing.

Et lille tip ...

Hvis du gerne vil lave en vegansk udgave af galetten, så erstatter du blot ægget med et hørfrøæg (2 spsk hørfrø opblødt i 5 min i 1 dl kogende vand) og smørret med et plantebaseret alternativ.

Glutenfri galette med rodfrugter ♥

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere