En bæredygtig garderobe – om mit forhold til mode, minimalisme og bevidst forbrug

af Maria

Jeg er ikke minimalist i ordets allermest strikse forstand, og jeg er ikke sådan en, der har tal på mine ejendele, og som altid smider noget ud, før jeg køber noget nyt. Langt fra. Jeg er heller ikke antimaterialist, nonshopper eller noget, der ligner.

Men jeg forsøger at leve et bevidst liv med en bevidst tilgang til økonomi, forbrug, miljø og personlig velvære. Jeg vælger derfor at købe så lidt som muligt, at rydde jævnligt ud og op, at holde orden i og skabe overblik over mine ejendele, at reparere og vedligeholde mine ting, og i det hele taget at gå efter kvalitet i stedet for kvantitet.

I det lange løb betyder det, at jeg lever mere roligt, bæredygtigt og minimalistisk end jeg ville have gjort, hvis jeg slet ikke overvejede mit forbrug og altid gik efter hurtige og billige løsninger.

bæredygtig garderobeDer var engang, hvor jeg brugte alt for meget tid på at styrte rundt i butikker på jagt efter ting – især tøj, sko og tasker, for jeg har altid været vild med mode. Den evige jagt udmattede mig, fyldte mig med en følelse af utilfredshed og drænede både mit menneskelige overskud og min konto.

Sådan gør jeg ikke længere.

I dag får du mine bedste tips til hvordan du sammensætter en mere bæredygtig garderobe, hvis du – ligesom mig – gerne vil være ordentlig klædt på uden at være strid ved hverken dig selv, din konto eller vores klode. 🙂

bæredygtig garderobeKjole fra Gestuz lavet af genbrugsplast fra plastikflasker / Taske fra Mulberry  / Hvide sneakers fra Lacoste / Øreringe fra Jane Kønig / Jeansjakke fra Mango

Mine tips til en velovervejet, minimalistisk og bæredygtig garderobe

Find din personlige stil
Tip Numero Uno – fordi det er altafgørende i forhold til at gøre gode, velovervejede køb, der hænger sammen og får dig til at føle dig godt tilpas. Og det er meget lettere sagt end gjort. Jeg øver mig således stadig – nu på 35. år. 😉 Men jeg nærmer mig mere og mere, og det ses på antallet af fejlkøb, der bliver færre og færre.

Vælg klassikere
Hvis du vælger klassiske items når du fx køber sko, tasker og jakker, kan du bruge dem meget længere – måske endda resten af livet – end hvis du havde valgt en mere modepræget udgave. Da jeg købte de hvide sneakers på billederne her, havde jeg faktisk kig på et par med en masse farvet broderi. De var super fede – lige nu. Men om et år vil jeg sikkert allerede være træt af dem.

Køb en samlet garderobe 2 gange om året
Det føles som en stor udskrivning på een gang, men du sparer en masse tid, undgår (alt for mange) fejlkøb, din garderobe vil hænge bedre sammen og kan mixes på kryds og tværs, og du fristes ikke unødigt på daglige/ugentlige/månedlige shoppingture. Det er en god idé at spare op løbende – jeg lægger et fast beløb til side hver måned.

Køb brugt
Nok det mest bæredygtige du overhovedet kan gøre, når det kommer til tøj. Jeg er ikke god til det, men jeg øver mig.

Køb kvalitet – lidt men godt
Jeg ønsker mig ofte kvalitet i gave til jul og fødselsdag, fx tasker, sko og smykker. Gode kvalitetsitems kan få ethvert outfit til at se gennemtænkt og personligt ud.

Vælg bæredygtige brands
Der bliver flere og flere af dem, og de laver lækre ting!

Ryd op, inden du køber nyt
Hvis du ikke aner, hvad du har hængende, ved du heller ikke, hvad du mangler. Og så ender du pludselig med 3 hvide skjorter og 5 par næsten ens blå jeans.

Hav kun det tøj, du rent faktisk bruger og holder af, hængende
Resten sorteres fra. Hvis du er i tvivl og har svært ved at smide ud, så start med at pakke tøjet væk et stykke tid. Efter et par måneder er det nemmere at smide ud – eller hænge tilbage i skabet.

bæredygtig garderobebæredygtig garderobe

Flere indlæg

2 kommentarer

Libbie 3. maj 2018 - 10:15

Skønne Maria. Gode tanker på lækker skrift igen igen. Jeg er fyldt op med god energi efter en aften i din sofa sammen med Johan B.

Svar
Maria 3. maj 2018 - 13:12

Tak sødeste – jeg er også i godt humør efter gårsdagens sofahygge. <3 Det var godt jeg også havde inviteret Johan B. 😉

Svar

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere