Citrusmarmelade

af Maria
citrusmarmelade

Citrusmarmelade

Måske får du mindelser om gamle damer og dårlige barndomsoplevelser, når du hører ordet citrusmarmelade? Der er nemlig ikke ret mange mennesker, der kan lide den her form for marmelade – uanset om den laves med appelsiner, citroner eller andre citrusfrugter.

Men det er synd og skam, for citrusmarmelade smager faktisk virkelig godt – hvis det bliver lavet rigtigt.

Hemmeligheden ligger i at undgå at få smagen af bitterhed med i marmeladen. Bitterheden er i frugternes hvide hinde, som ligger lige under skallen, og det er den hinde, der skal reduceres. Den besværlige måde at gøre det på, er ved at stå og skære det hele fra. Det tager enormt lang tid, og det kan få selv den mest ihærdige køkkenentusiast til at give op på forhånd. Derfor er hemmeligheden i denne opskrift at koge frugterne rigtig længe i flere forskellige hold vand. På den måde koges det meste af bitterheden ud af den færdige marmelade.

Jeg er ret sikker på, at de fleste mennesker vil elske den her marmelade, for den smager altså så meget bedre end de købte udgaver, og derudover er den perfekt til alt fra pandekager og vafler til brød og boller – og endda som en sød chutney til varme, krydrede retter.

citrusmarmelade

citrusmarmelade

Citrusmarmelade

Udskriv
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

7-8 citrusfrugter af forskellige slags – eller samme slags
1 dl vand
4 dl sukker
1 tsk vaniljepulver
1 tsk stødt ingefær

Sådan gør du

Start med at skære citrusfrugterne i kvarte og fjerne alle sten. Vær omhyggelig – du vil ikke have sten i din marmelade.

Pres saften fra citrusfrugterne og gem det til senere.

Put frugterne i en gryde med ca. 1 l vand og lad det simre ved middelvarme i 1 times tid.

Hæld vandet fra og hæld endnu engang 1 l vand ved frugterne – kog i 30 min.

Hæld igen vandet fra.

Tilsæt nu 1 dl frisk vand samt saften fra frugterne. Tilsæt også sukker, vanilje og ingefær.

Kog op ved middelvarme og lad det simre 15-30 min, indtil det har en passende konsistens. Husk at marmelade tykner når det bliver koldt, så det må gerne være lidt mere flydende, end du gerne vil have det til at være til sidst.

Blend dernæst det hele med en stavblender, hæld marmeladen i rene, skoldede glas og luk dem straks til.

Et lille tip ...

Hvis du vil være sikker på en lang holdbarhed kan du skylle glassene i stærk alkohol som fx vodka eller cognac i stedet for den klassiske atamon. Atamon er et svampemiddel, som ikke har noget at gøre i menneskemad.

citrusmarmelade

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere