Chutney af grønne tomater

af Maria

Chutney af grønne tomater er simpelthen noget af det bedste, jeg kan få at spise sammen med varm, stærk mad!

Og så er det samtidig en god måde at få brugt alle de grønne tomater fra drivhuset, som ikke nåede at blive helt røde og modne inden kulden tog over. Jeg synes, det er så ærgerligt, hvis de skal gå til spilde, så derfor laver jeg denne chutney med dem, så jeg undgår at skulle smide dem på komposten i stedet.

Jeg gør mange krumspring i hverdagene for at undgå madspild – lige fra at lave madplaner og handle 1 gang ugentligt til at lave retter hvor jeg bruger “alt” det, jeg har i køleskabet, som trænger til at blive brugt.

Det gør mig trist at tænke på, hvor meget mad der dagligt kasseres i verden, når man samtidig ved, hvor svært og ressourcekrævende det er at fremstille mad. Især når man tænker på, hvor mange i verden, der mangler mad. Derfor gør jeg mig gerne lidt ekstra umage med det, jeg kan. Jeg kan ikke redde verden, men jeg kan udnytte det, jeg har. Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Og så videre i den dur. 😉

Chutney af grønne tomater smager helt særligt og ikke som noget andet, jeg kender. Jeg kan faktisk ikke beskrive smagen, jeg tror bare, at den skal opleves.

Vi spiser chutneyen til alle former for stærk mad, hvor man ofte har lyst til det der lille pift af noget sødt-stærkt-syrligt. Og det er lige præcis sådan denne chutney er: fuld af smag og kapow – både sød, stærk, syrlig, varm, kold og det hele på en gang.

Ja, du kan nok høre, at jeg er fan. 😉

Og så kommer vi til det svære, for hvis man ikke har et drivhus med umodne, grønne tomater, hvor skaffer man så grønne tomater? Man kan i hvert fald ikke købe dem i almindelige supermarkeder. Jeg har prøvet at få dem fra en velassorteret grønthandler, men først på min forespørgsel og ikke uden hovedrystende undren, for hvad pokker ville jeg dog med grønne tomater!?

Prøv at stikke din grønthandler denne opskrift – så tror jeg, han vil forstå. Og måske endda begynde at føre grønne tomater fast i sortiment, hvem ved?

PS: Er jeg den eneste, der får lyst til at gense filmen Stegte grønne tomater? Den er bare så fin. Den ligger i øvrigt på Filmstriben, hvis det skulle have interesse.

Chutney af grønne tomater

Udskriv
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

900 g gønne tomater
3 løg
2 fed hvidløg
1 dl dadler
1 frisk rød chili
2 dl honning
3 dl æbleeddike
1 spsk balsamicoeddike
1 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt kardemomme
1/2 tsk stødt nellike
1/2 tsk vaniljepulver
Saft af 1/2 citron
Skal af 1 citron
1 tsk salt
Friskkværnet peber

Sådan gør du

Rens tomaterne og skær dem i kvarte.

Rens og hak løg, hvidløg, dadler og chili.

Put det i en gryde sammen med de øvrige ingredienser og kog hurtigt op.

Når chutneyen koger skrues ned til svag varme. Lad den stå og simre her 30-40 min.

Smag til sidst til med salt og peber.

Put chutneyen i rene glas og luk straks låget til.

Flere indlæg

10 kommentarer

Linda 20. november 2021 - 13:40

Hejsa jeg har fulgt din opskrift fuldt ud, men undre mig over at der er meget væske og at konsistensen ikke bliver tyk som jeg ser på billedet.

Svar
Maria 4. marts 2022 - 12:23

Hej Linda,

Det kan der være mange forklaringer på. Først og fremmest er der stor forskel på vandindholdet i tomater. Jo mere modne de er, jo mere væske indeholder de. Mine tomater var meget hårde og indeholdt således ikke meget væske. Måske dine indeholdt mere?

Derudover kommer det an på hvor længe man lader chutneyen koge ind på komfuret. Jo længere simre/kogetid, jo tykkere konsistens.

Jeg håber, du kunne bruge svaret.

Kh Maria

Svar
Margit 12. august 2022 - 14:19

Kan man bruge andet i stedet for dadler?

Svar
Maibritt Lindberg 16. september 2022 - 11:08

Hvor lang er holdbarheden?

Svar
Anni veje 1. oktober 2022 - 21:58

Hej Maria. Koger du din chutney med ellerbuden låg på gryden?
Hilsen Anni

Svar
Susanne Winther 24. oktober 2022 - 9:36

Hej Maria.
Jeg har også brugt opskriften og mit er også meget flydende og i baglyset kan jeg godt se at indkogningen nok skulle have været uden låg, men det tænkte jeg ikke på før jeg så resultatet og du spørger. (lidt ærgeligt)
Mvh.
Susanne

Svar
Anni veje 1. oktober 2022 - 21:59

Hej Maria. Koger du din chutney med eller uden låg på gryden?
Hilsen Anni

Svar
Lise.hellemann@gmail.com 27. oktober 2022 - 13:09

Nam nam

Svar
Jette Børresen 16. november 2023 - 15:21

Kan man bruge andet end dadler ,opdagede lige jeg havde dem jeg troede i skuffen ,men nej brugt.

Svar
Charlotte 22. november 2023 - 23:11

Fantastisk basis opskrift! Jamende og tilsatte grillede peberfrugter, citron peber, Lime i stedet for citron, lidt hel spids kommen, et nip røget paprika, lidt jomfru i det grønne, en stang bladselleri, 1 stjerne anis, 2 nip fennikel frø

Svar

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere