Chili sin carne – chiligryde uden kød

af Maria

Det her er sådan en ret, jeg næsten aldrig laver på samme måde. Det er nemlig den perfekte ret at lave, når man trænger til at få ryddet op i grøntsagsskuffen.

I opskriften her er der nævnt en frygtelig masse grøntsager, og det bliver helt sikkert også toplækkert, hvis du putter det hele i. Men det er ikke nødvendigt – mindre kan sagtens gøre det, ligesom du kan skifte ud med andre grøntsager, som du bedre kan lide, eller som du har på lager.

Det er altså meningen, at man hiver den her opskrift frem fra gemmerne, når man står og kigger ind i køleskabet og er helt tom for ideer. Når man bare vil lave noget nemt og samtidig få ryddet lidt op i beholdningen af friske grøntsager. Ja, man kan endda sagtens bruge frosne grøntsager, hvis man har sådan nogle liggende. Husk blot at tø dem op og hælde vandet fra inden du putter dem i retten.

Jeg tilsætter i øvrigt af og til kød-erstatning til min chili sin carne, men det er på ingen måde nødvendigt. Jeg synes, at retten bliver mindst lige så god uden, men det kom med i opskriften, fordi det giver dig valget – og ideen, hvis du ikke lige vidste, at man kunne få den slags. Det giver nemlig virkelig fornemmelsen af hakket kød – dog smager det ikke af noget (det er jo lavet af tofu) så smagen er den samme, uanset om du putter kød-erstatning i din chili sin carne eller ej.

Jeg har det lidt dobbelt med den slags kød-erstatninger. I nogle tilfælde kan de være fine at bruge, men faktisk synes jeg, at det er unødvendigt, for jeg kan virkelig godt lide grøntsager, og for mig er en ret mindst lige så god og komplet uden kød (ja, faktisk meget bedre) som med kød. Men det kan være smart at putte kød-erstatning i maden, hvis du laver mad til inkarnerede kødspisere. Jeg serverede denne ret for 10 mennesker til Lærkes fødselsdag, og alle syntes, at det smagte godt.

Chili sin carne

Det her er sådan en ret, jeg næsten aldrig laver på samme måde. Det er nemlig den perfekte ret at lave, når man trænger til at få ryddet op i grøntsagsskuffen. I opskriften her er der nævnt en frygtelig masse grøntsager, og det bliver helt sikkert også toplækkert, hvis du… Opskrifter Chili sin carne – chiligryde uden kød European Udskriv
Antal: 4 personer
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk kokosolie (til at stege i)
25 g mørk chokolade
2 dåser flåede tomater
1 dåse tomatpuré (ca. 150 g)
1 dl kød-erstatning lavet af tofu
1 rød chili
100 g rød quinoa
4 spsk chiafrø
2 røde pebre
4 gulerødder
2 stængler bladselleri
1 porre
1 bk champignon
10 blommetomater
1 lille squash
1 tsk paprika
2 tsk røget paprika
1 tsk tørret, stødt koriander
1 tsk knust spidskommen
2 dl rødvin
2 dl grøntsagsboullion
2 dåser røde kidneybønner (eller 200 g tørrede kidneybønner, udblødte og forkogte)
Salt og peber
Limesaft, frisk koriander og frisk persille til topping

Sådan gør du

Snit løg og hvidløg fint og svits i kokosolie.

Tilsæt finthakket chili og krydderier og svits.

Hak grøntsagerne i ønsket størrelse og tilsæt.

Varm godt igennem til grøntsagerne begynder at blive møre.

Skyl quinoafrøene i en sigte og tilsæt dem sammen med de øvrige ingredienser – pånær kidneybønner og kød-erstatning.

Skru ned på halvt blus og lad retten simre ved lav varme i en times tid.

Tilsæt til sidst kidneybønner og kød-erstatning, skru op for varmen og varm retten godt igennem.

Et lille tip ...

Serveres med godt, groft brød og eventuelt kogte ris.

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere