Bananbrød uden æg og sukker – vegansk og sukkerfri

af Maria
bananbrød uden æg og sukker

Bananbrød uden æg og sukker

I dag får jeg besøg af et virkelig dejligt menneske. Jeg mødte hende for få måneder siden til et kaffemøde på Aros i Århus, og fra første sekund svingede vi bare sammen. Det er så herligt, når man løber ind i mennesker, som man bare kan slappe af sammen med lige med det samme. Og så har vi tilmed de samme drømme og tanker om mangt og meget her i tilværelsen.

Den dejlige dame hedder Tanja og blogger om bæredygtighed på bloggen Secondhand First – hvis du ikke allerede kender hendes fine blog og Instagramunivers, så skulle du prøve at kigge forbi. Kodeordet er farver, livsglæde, lopper og æstetik – og hvem gider ikke dét?

Men nu var det jo egentlig bananbrødet, det skulle handle om i dag. Jeg bagte det nemlig i aftes, så Tanja og jeg har lidt at hygge os med i dag, mens vi sidder og slider i det. Vi skal arbejde på spændende fremtidsplaner sammen, som jeg – på bedste bloggermanér! – ikke rigtig kan sige så meget om endnu, men som jeg personligt ser meget frem til.

Se alle mine opskrifter på sukkerfri nydelse her

Opskriften på bananbrødet her blev (hvis jeg selv skal sige det) ret vellykket – og det endda i første hug. Jeg havde nemlig aldrig før prøvet at bage bananbrød uden æg og sukker, men jeg kastede mig ud i projektet i går aftes uden at spekulere så meget. Og det  viste sig at være en god idé, for brødet smager virkelig lækkert, og fortjener absolut gentagelse. Derfor skyndte jeg mig her til morgen at skrive opskriften ned, så vi alle kan få glæde af den. Hvorfor gemme på de gode sager? 😉

Bananbrødet har i øvrigt en dyb, intens smag – lidt a la den smag, man opnår med brun farin i bagværk. Den lækre smag skyldes kokossukkeret, som søder brødet på en blodsukkervenlig måde, og som altså samtidig har den der lidt mørke, brændte smag, der går så godt sammen med banan.

Et bananbrød er jo i øvrigt ikke en kage som sådan, for det er ikke sødt på den der hvinende måde, som kager ofte er. Det er meningen, at man spiser bananbrød skåret i skiver og smurt med smør. Og det er virkelig lækkert, hvis brødet er lidt lunt og smørret er iskoldt. Siger det bare …

Fordi det ikke er en kage, er det også en god idé at bage brødet med noget godt, groft mel, så næringsværdien virkelig får smæk på – og i den forbindelse vil jeg lige slå et slag for stenformalet, groft mel. Mel er nemlig ikke bare mel …

Når man gør sig umage med at bage selv, så kan man lige så godt gøre det af kvalitetsmel, som ikke er ødelagt af sprøjtemidler, valsemøller og hårdthændet behandling. Vælg derfor stenformalet mel – og gerne urhvedetyper som spelt eller øland. Den type mel suger mere væske end det fine, hvide pulver, som mange af os forbinder med mel, men som i virkeligheden ikke er særlig egnet til menneskemad. Huskereglen er, at godt, stenformalet groft mel suger meget væske og fintformalet, hvidt mel suger næsten intet – så husk også at tilpasse mængden af væske i dejen efter det mel, du bager med.

I øvrigt – hvis du er i humør til ekstra luksus, så prøv at tilsætte hakket, mørk chokolade til dejen. Det smager skønt!

bananbrød uden æg og sukker

Bananbrød uden æg og sukker

Bananbrød uden æg og sukker I dag får jeg besøg af et virkelig dejligt menneske. Jeg mødte hende for få måneder siden til et kaffemøde på Aros i Århus, og fra første sekund svingede vi bare sammen. Det er så herligt, når man løber ind i mennesker, som man bare… Opskrifter Bananbrød uden æg og sukker – vegansk og sukkerfri European Udskriv
. 200 calories 20 grams fat

Ingredienser

3 modne bananer
2 spsk kokosolie
1/2 dl kokossukker
2 spsk ahornsukker
275 g groft speltmel
1 dl havremælk (mere eller mindre alt efter dejens konsistens)
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 tsk vaniljepulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
Evt. 50 g hakket (vegansk) chokolade

Sådan gør du

Mos bananerne og bland dem med kokosolie, ahornsirup og kokossukker.

I en anden skål blandes alle de tørre ingredienser grundigt.

Rør dejen sammen og tilsæt havremælk (eller anden væske) efter behov. Husk det med at nogle meltyper suger mere væske end andre.

Tilsæt eventuelt hakket, mørk chokolade.

Put dejen i en aflang form smurt med olie eller beklædt med bagepapir, og pynt eventuelt brødet med skiver af banan på toppen. Det gør ingen forskel for brødets smag, men det ser festligt ud.

Bag brødet ved 200 grader i ca. 25-35 min – hold øje undervejs, da ovne er meget forskellige.

Et lille tip ...

Serveres gerne lunt i skiver med iskoldt smør!

Ha’ en rigtig dejlig dag, alle sammen.

Flere indlæg

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere