Bæredygtig ferie og flyrejser … say again?!

af Maria
bæredygtig ferie

Bæredygtig ferie og flyrejser … say again?!

Vi har lige noget, vi skal ha’ talt om …

I morgen tager jeg nemlig på ferie med min familie – og vi tager til Mallorca. Det vil altså sige, at vi skal flyve på ferie i år.

Sådan. Så er det sagt. Out in the open.

Men en blogger, der skriver om bæredygtig livsstil, flyve på sommerferie? Burde jeg ikke nærmere køre på cykel eller tage toget? Og hvordan kan jeg overhovedet kalde mig selv for bæredygtighedsforkæmper og klimaaktivist, når min idealisme åbenbart ikke rækker længere?

Jeg ved det faktisk ikke. Jeg ved bare, at jeg selv har det nogenlunde ok med den rejse, jeg har bestilt. Alligevel overvejede jeg virkelig seriøst at “gå under jorden” i den næste uges tid. Altså at lade som om jeg ikke var fløjet til Mallorca og i stedet bare undlade at poste billeder og den slags fra ferien.

Men jeg glæder mig virkelig bare til den ferie, og jeg glæder mig især til at gense min yndlingsferieø Mallorca. Jeg har bestemt ikke lyst til at lade som om, jeg bare sidder derhjemme og kigger ind i en væg – heller ikke selvom der måske er et enkelt medlem eller to fra Klimapolitiet, der misbilliger min beslutning.

Men hvorfor mener jeg så, at jeg kan forsvare min beslutning om at rejse med fly på ferie? Og skylder jeg overhovedet nogen en forklaring på det?

For at svare på det sidste først, så JA. Kort og rungende: Ja, jeg skylder en forklaring på min beslutning. For det er vigtigt for mig, at fortælle, at det ikke bare er en ubevidst automathandling fra min side at bestille en flyrejse, og at der ligger ret mange store overvejelser og afvejninger bag den beslutning.

Derudover gør vi rejsen lidt mere bæredygtig ved at tænke disse elementer ind:

  1. Vi rejser med et propfyldt charterfly med et rejseselskab, som CO2-kompenserer deres rejser.
  2. Vi bor på et bæredygtighedscertificeret hotel.
  3. Vi støtter de lokale ved at købe lokalt producerede varer, og vi vælger at spise på (fortrinsvis) økologiske restauranter, der laver mad af lokale råvarer.
  4. Vi pakker let, og har kun købt plads til to kufferter, selvom vi rejser 4 personer. Tænk, hvis alle i flyet kun medbragte det halve af det, de måtte? Det er rigtig meget brændstof sparet.
  5. Vi tager genanvendelige drikkeflasker med, så vi slipper for at købe en million plastflasker på ferien. Selvom vi ikke kan drikke vandet fra hanen på Mallorca, så kan vi spare meget plastik ved at købe store 5- og 10 liters dunke.
  6. Vi medbringer også stofnet til indkøb, for i Spanien er de stadig lidt for vilde med tynde plastikposer, der ikke kan genanvendes.
  7. Vi begrænser brugen af hotellets klimaanlæg ved at slukke for det, når vi ikke er på værelset. I stedet husker vi at rulle gardinerne for, så solen ikke får rummet til at koge.
  8. Vi tager korte bade, sparer på vask af håndklæder, siger nej til plastiksugerør og i det hele taget opfører vi os i høj grad, som vi gør derhjemme: med omtanke for miljøet.

Det giver alt sammen en lidt bedre samvittighed, men det ændrer jo ikke på, at en flyrejse er noget nær det mindst bæredygtige valg, man kan tage, når man skal på ferie. Men vi rejser meget sjældent med fly i vores familie, og det er altså en kæmpe forskel fra de fleste andre danskere. Det er således 2 år siden, at nogen af os sidst sad i et fly, og der går ligeledes minimum 2-3 år, før vi gør det igen. På den måde er vi ret atypiske. Den gennemsnitlige dansker flyver nemlig 2-3 gange om året, og sidste år satte vi en kedelig rekord med flere flyrejser end nogensinde. Så selvom vi nu også bidrager til statistikken, så trækker vores samlede forbrug af flyrejser alligevel ned.

Men er det så godt nok?

Er det godt nok bare at gøre det godt nok?

Vel er det ej. Og uanset hvordan jeg vender og drejer det, så kan flyrejser ikke forsvares, medmindre der er tale om livsvigtige flyvninger. Men det kan nyt tøj, nye sko, mit internetforbrug og naturgasopvarmningen af mit hus egentlig heller ikke. Hvis vi nu skal være helt ærlige.

At ville leve bæredygtigt handler for mig ikke om at ville være perfekt, at være 100% CO2-neutral og at leve helt off-grid og komplet selvforsynende. Det er en utopisk tanke, og det er et liv, jeg ikke har lyst til at leve. Og det er heller ikke nødvendigt, for Kloden kan faktisk sagtens holde til, at vi er her, og at vi lever gode liv. Men den kan ikke holde til, at vi overdriver det ved at flyve til Langbortistan 3 gange om året, og at hver eneste dansker spiser 1 kg rødt kød i ugen (jo, det gør vi faktisk!). Og den kan heller ikke holde til, at vi overproducerer ting, tøj og skrammel, som vi ikke engang gider at bruge op eller genanvende. Dét kan Kloden ikke holde til. Så det skal vi holde op med.

Men vi skal ikke holde op med at leve gode liv, og vi skal ikke holde op med at bevæge os ud i verden, få nye indtryk, lære af hinanden – og lære at holde af hinanden. Det skal vi gøre, for det har Kloden i allerhøjeste grad brug for: At vi kender hinanden, forstår hinanden og respekterer hinanden. Vi skal bare gøre det på en måde, så vi sætter gode fodaftryk, og måske så sjældent, at vi virkelig nyder det.

Så det har jeg tænkt mig at gøre: nyde. Og jeg vil ikke skamme mig et eneste sekund.

Flere indlæg

10 kommentarer

Libbie 23. maj 2019 - 9:53

Håber I får en virkelig skøn ferie. Jeg har aldrig været på Mallorca og regner heller ikke med at komme der *ha ha ha* Bare tanken om pool-ferie kan gøre mig helt kulret og doven, men sådan er vi jo så forskellige 🙂 Jeg glæder mig meget til at nyde dine billeder og måske se Mallorca fra “en anden side” end den jeg er vant til.
Knus

Svar
Maria 23. maj 2019 - 10:03

Tak, sweetie. Mallorca er meget andet end grisefest og poolferie – det er faktisk en meget smuk og interessant ø. <3

Svar
Mette 23. maj 2019 - 14:20

Mallorca er en fantastisk, vidunderlig ø og du skal bare nyde det, skal du kæreste Maria <3

Tak for dit fine og meget velovervejet og -formuleret indlæg, jeg håber at rejsen bliver helt igennem dejlig!

PS: Hvor skal Hollie være? Har I glemt tante Mette 😉

Svar
Maria 23. maj 2019 - 15:34

Nej, vi har bestemt ikke glemt Tante Mette! 😉 Men mine forældre skal ikke med på denne rejse, så de passer hus og hund. Men næste gang vi skal af sted alle sammen, så ville vi være meget taknemmelige over at sende Holly hjem til dig. <3

Svar
Jenny Skytte 23. maj 2019 - 10:08

I kan rejse med god samvittighed ✈️ I passer så godt på klimaet i det daglige, at der i det store regnskab er råd til en ferie med fly, så rigtig god ferie. og ny den med god samvittighed.

Svar
Maria 23. maj 2019 - 11:13

Tusind tak, mutti. Vi glæder os og vil nyde det hele. <3

Svar
Siff 23. maj 2019 - 11:31

Jeg tænker så meget de samme tanker. Vi har fået hele to rejser foræret i år, den ene inklusiv flybiletter, den anden “blot” et ophold, hvor vi selv skal sørge for transport. Her er jeg splittet, for det er langt billigere for os at flyve end at køre selv, og med vores økonomi betyder det meget. Men jeg vil helst køre, klimaet taget i betragtning. Vi rejser stort set altid kun med håndbagage, også når vi skal være væk i en uge. Og der går normalt årevis mellem at vi flyver. Men i oktober fløj vi til Paris, og i år står den så på én, måske to, flyveture. Det piner mig faktisk lidt, derfor er det rigtigt rart at høre dine overvejelser. Tak for dem, og rigtig god tur ❤️

Svar
Maria 23. maj 2019 - 15:41

Det er vist i virkeligheden nogle overvejelser, som mange af os går rundt med … I hvert fald dem af os, der tænker på klimaet. Men jeg mener virkelig, at både I og vi kan rejse med god samvittighed, netop fordi vi gør det så sjældent, og fordi vi “kompenserer” på mange andre måder i vores daglige liv. Hvis bare alle gjorde mere, så kunne vi sagtens tage ud at flyve indimellem. Problemet opstår, fordi der er nogle få, der flyver virkeligt meget, spiser masser af kød, overforbruger osv. Men i virkeligheden er det lidt som at betale skat: hvis vi hjælpes ad, så er der nok til os alle. Så jeg mener, at vi skal gå forrest med gode eksempler, hvis vi kan, men vi skal ikke leve dårlige liv, for at andre bare kan give los. Måske skulle der simpelthen indføres kvoter på flyrejser? 1 stk til hver person pr. år. Slut. Det ville nok ikke blive populært, haha …! 😉
Tag I bare af sted på jeres gaverejser – måske kommer der til at gå årevis, før I flyver igen. Og selvom det klumper lidt sammen lige nu, så er det helt sikkert ikke sådan, I kommer til at gøre hvert år. <3

Svar
Annette 5. juni 2019 - 23:43

Rigtig god ferie til dig og din familie. Jeg er imponeret over så mange overvejelser, du har gjort. Det er sjældent at møde folk, der giver afkald på bekvemmeligheder ved fx en stor kuffert til hver. Hvis vi hver især frivilligt gav afkald på noget for klimaet og klodens skyld, ville vi nå langt, tror jeg.
Jeg flyver også med længere og længere mellemrum, og jeg så gerne, der blev lagt begrænsninger på os alle i den retning.

Svar
Maria 7. juni 2019 - 13:51

Tusind tak, Annette. <3 Vi havde en rigtig god tur, men vi glæder os faktisk mindst lige så meget til vores forestående sommerferie i sommerhus ved Vestkysten. 😉
Du har helt ret: hvis der blev lagt nogle begrænsninger på os i form af fx afgifter og/eller lovgivninger, så kunne vi rykke meget mere. Det kræver jo en del af den enkelte at tage gode valg, og vi kunne sagtens hjælpe hinanden meget mere i den rigtige retning. For ingen kan gøre alt, alle kan gøre noget – og sammen kan vi nærmest alt!
Rigtig dejlig dag til dig.
Kh Maria 🙂

Svar

Skriv en kommentar

Bloggen her bruger cookies – det håber jeg, du er OK med. Accepter Læs mere