Afrikansk gryderet med grønne bananer og safran
Det her er bare lækkert!
Afrikansk gryderet med grønne bananer og safran er fyldt med vidunderlige krydderier og gode grøntsager, og den smager på alle mulige måder: salt, sødt, frisk, stærkt, umami og syrligt.
Her får man virkelig brugt alle sine smagsløg, og det er noget af det bedste, jeg ved. Hvis min mad smagte af ingenting, så tror jeg faktisk næsten, at jeg holdt op med at spise … Smag er virkelig en af mine helt store passioner – og kæpheste. Når vi fx er ude at spise, kan jeg blive helt irriteret, hvis maden ser ud af en hel masse, men ikke smager af noget. Og det sker faktisk overraskende ofte. 😉
I Afrika bruger man små, grønne madbananer i varme retter som denne, men de er svære at få fat i her i landet.
Derfor bruger jeg almindelige bananer – så grønne som muligt. Jeg gad virkelig godt prøve med de helt rigtige, afrikanske madbananer, men jeg er desværre endnu ikke stødt på dem nogen steder.
Retten her kan i øvrigt fint laves i en vegansk udgave, hvis man udelader det hakkede oksekød og i stedet tilsætter 2 dl skyllede, røde linser.

Sådan gør du
Ingredienser
200 g hakket oksekød
1/2 squash
2 gulerødder
3 store kartofler
2 løg
2 fed hvidløg
2 dåser hakkede, flåede tomater
1 dåse tomatkoncentrat
1 dåse kidneybønner
2 cm frisk ingefær
1/2 tsk paprika
1 tsk kanel
1 tsk gurkemeje
1 tsk spidskommen
1 tsk safran
2 grønne bananer
Hertil serveres couscous, kokosrasp, saltede peanuts, friskhakket koriander og frisk lime i både.
Sådan gør du
Hak løg og hvidløg og svits det i lidt olie i en tykbundet gryde indtil løgene er blanke.
Tilsæt det hakkede oksekød og brun det godt igennem.
Riv ingefæren og tilsæt sammen med resten af krydderierne.
Skyl, skræl og skær gulerødder, kartofler og squash i mundrette tern og put det i gryden.
Svits godt igennem et par minutter ved høj varme og under omrøring.
Tilsæt flåede, hakkede tomater og tomatkoncentrat.
Lad retten simre under låg ved middel temperatur indtil kartoflerne er møre – ca. 20 min.
Imens forberedes couscous efter anvisning på posen.
Når kartoflerne er møre, tilsættes bønner og bananskiver, og det hele varmes hurtigt op under omrøring et par minutter.
Serveres med cous cous og saltede peanuts, kokosrasp, friskhakket koriander og lime skåret i både.
♥
2 kommentarer
Det må jeg prøve! Og man ser faktisk ret til de der store grønne madlavningsbananer hos etniske grønthandlere, i hvert fald på Nørrebro. Jeg må prøve at finde nogle, næste gang jeg er derinde 🙂
Det kan virkelig anbefales – tror egentlig også snart vi skal have sådan en omgang igen. Det er allerede længe siden sidst. 🙂
Der er ikke så mange etniske grønthandlere her i Kolding, hvor jeg bor. Der er I lidt mere heldige i KBH. 😉